Przejdź do treści
Lifestyle

Korzyści zdrowotne i zalety spiruliny

Korzyści zdrowotne i zalety spiruliny

Spirulina była znana i stosowana w medycynie ludowej już w starożytności. Była źródłem pożywienia dla Azteków aż do XVI wieku. Obecnie budzi coraz szersze zainteresowanie wielu ośrodków naukowych. To mikroskopijnej wielkości organizm, żyjący w wodzie i czerpiący energię z fotosyntezy. Jest bardzo interesującą rośliną, ponieważ zawiera prawie 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały czy też inne substancje odżywcze. Jej naturalnym środowiskiem są alkaliczne zbiorniki wodne, tropikalnych i subtropikalnych stref naszej planety. Występuje głównie w Meksyku, Azji i Afryce Środkowej, choć uprawiana jest również w innych, sprzyjających warunkami miejscach. W wyniku dotychczasowo przeprowadzonych, udowodniono działanie spiruliny i jej pozytywny wpływ w przypadku wielu schorzeń.

Czym są glony spiruliny?

Glony czyli algi morskie spiruliny są to sinice. Glony naturalnie rosną w ciepłych słodkowodnych jeziorach, takich jak jezioro Texcoco w Meksyku i jezioro Czad, które leży na granicy Czadu, Nigru, Nigerii i Kamerunu. Po wysuszeniu spirulina zawiera duże ilości białka i jest bogatym w składniki odżywcze przeciwutleniaczem. Do wyprodukowania spiruliny potrzeba mniej wody i energii niż zwierzęta gospodarskie do produkcji białka i energii. Suszona spirulina zawiera 5% wody, 24% węglowodanów , 8% tłuszczu i około 70% białka. Rolnicy używają jej do wzbogacania pasz
i poprawy jakości produkowanego mięsa. Wyciąga ogromne ilości dwutlenku węgla z atmosfery i może nawet służyć do przekształcania ścieków miejskich w czystą wodę.

Posiadają wysoką zawartość białka, beta–karotenu, magnezu, a także witamin A, B, K, D, C, E. Algi te wykorzystywane są w suplementach żywieniowych, do produkcji kosmetyków oraz jako pokarm dla rybek w akwarium, które spożywają glony.

Spirulina działanie detoksykacyjne i polecane są w szczególności osobom, które długo stosują leki czy palą papierosy. Mają też duży wpływ na układ immunologiczny człowieka, działają na niego stymulująco, a także przyczyniają się do wzrostu odporności. Działają również osłonowo na błonę śluzową żołądka.

Korzyści zdrowotne spiruliny

Korzyści zdrowotne spiruliny

Ta naturalna bomba immunologiczna odświeża i dodaje energii. Chronią organizm przed rozwojem chorób autoimmunologicznych np. reumatoidalne zapalenie stawów oraz chorób układu krążenia: zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie, miażdżyca czy alergia. Działa przeciwutleniająco, dlatego chroni przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szkodliwe procesy. Może być bardzo pomocny podczas diety, ponieważ zwiększa metabolizm, wywołuje uczucie sytości w mózgu, a jednocześnie pomaga w tłumieniu apetytu.  Spirulina jest również popularna wśród osób stosujących dietę alkaliczną lub wśród osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, ponieważ pomaga przywrócić równowagę organizmu. Ponieważ bardzo szybko się wchłania, może być skuteczny w walce z biegunką, ponieważ wspomaga układ trawienny w szybszej regeneracji.

1. Spirulina, a alergia

Spirulina może być także kołem ratunkowym dla osób, którym przyszło się mierzyć z sezonowymi alergiami. Gdy organizm z większą wrażliwością niż powinien reaguje na pierwotnie nieszkodliwą substancję, jaką jest np. posiłek lub pyłki w powietrzu, zaczyna produkować zbyt dużą ilość histaminy. Ten związek w dużych dawkach powoduje nieprzyjemne objawy, takie jak wysypki skórne, katar, suchość oczu, nieprzyjemne swędzenie lub problemy żołądkowo-jelitowe. To właśnie spirulina hamuje uwalnianie histaminy i pomaga zniwelować uciążliwe objawy alergii bez obciążania żołądka silnymi lekami.

2. Detekos spiruliną?

Ważne jest, aby wspomóc organizm w walce ze szkodliwymi substancjami, które otaczają nas w życiu codziennym. Spirulina może nam w tym pomóc ponieważ zawiera chlorofil, który jest stosowany do detoksykacji. Pomagając on w  usuwaniu toksyn, takich jak metale ciężkie i inne zanieczyszczenia znajdujące się we krwi. Oczywiście pierwszym krokiem wspierania i stymulowania naturalnego procesu detoksykacji jest zmiana diety. Składniki odżywcze zawarte w spożywanych produktach, takie jak zielone warzywa i owoce, poprawiają przemianę materii, stymulują układ odpornościowy, a przede wszystkim oczyszczają.

3. Spirulina na zdrowie układu serdowo-naczyniowego

Wpływ spiruliny na ciśnienie tętnicze jest możliwy przez mechanizmy działania zawartych w niej licznych mikroelementów, głównie potasu i jego stosunku do ilości sodu. Odpowiednia podaż w diecie tych pierwiastków może zapobiec wystąpieniu nadciśnienia tętniczego . Poza tym spirulina pośredniczy w syntezie i uwolnieniu tlenku azotu przez śródbłonek naczyń krwionośnych oraz w syntezie i uwolnieniu cykolooksygenazy będącej metabolitem kwasu arachidonowego, która rozszerza naczynia, a także zmniejsza wytwarzanie eikozanoidów, które mają zdolność zwężania ścian naczyń krwionośnych. W tym mechanizmie spirulina przyczynia się do obniżania wartości ciśnienia tętniczego, pozwala więc długo cieszyć się zdrowiem wspomagając przy tym dbudowę i oczyszczanie krwi, wzmacniając naczynia krwionośne i ułatwia pracę serca. Może się okazać, że jeden suplement działa tak, jak wiele leków przyjmowanych w terapii równoległej.

4. Spirulina – najlepsza odnowa komórek

Pierwiastki o podstawowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania każdej z ludzkich komórek to sód i potas, które odpowiedzialne są za prawidłowe napięcie pomiędzy obiema stronami błony komórkowej. Bez jego utrzymania doszłoby do lizy, czyli rozpadu komórki. Spirulina pomaga zachować równowagę elektrolitową komórek na dwa sposoby. Po pierwsze dostarcza sodu i potasu. Po drugie natomiast, Spirulina ma niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu, a więc wpływa na „czystość otoczenia” komórek, eliminując substancje, które mogłyby zaburzyć naturalne procesu przebiegające szczególnie w okolicy błony komórkowej po jej zewnętrznej stronie. Pamiętajmy,  że zdrowe komórki budują zdrowe tkanki w naszym organizmie.

5. Spirulina dla pięknej skóry, włosów i paznokci

Alga świetnie sprawdza się w kuracjach dotleniających, dla skóry palacza. Ma działanie rewitalizujące
i odświeżające. Skóra dzięki temu nabiera blasku oraz promiennego wyglądu. Roślina działa przeciwstarzeniowo, ze względu na zawartość witaminy E, witaminy A jak i tyrozyny. To właśnie tyrozyna spowalnia starzenie się komórek skóry, a przeciwutleniacze zawarte w niej eliminują wolne rodniki. Dzięki wysokiej zawartości 65% białka o wysokiej jakości będziesz mieć mocne paznokcie i będziesz zapobiegać ich łamaniu. Składniki odżywcze występujące w spirulinie mają również wpływ na pracę gruczołów łojowych, odpowiadając za wzmocnianie bariery lipidowej, dzięki czemu przyczyniają się do odbudowy struktury włosów i paznokci. Spirulina może wykazywać korzystne efekty dla osób, u których występuje nadmierne wypadanie włosów. Wynika to z działania wzmacniającego układ odpornościowy, dzięki  obecności przeciwutleniaczy.

Korzyści spiruliny w modelowaniu sylwetki

Korzyści spiruliny w modelowaniu sylwetki

Spirulinę bardzo cenią sobie sportowcy. Wszystko to za sprawą olbrzymiej zawartości łatwo przyswajalnego białka. W kilkudziesięciu gramach spiruliny znajduje się tyle samo protein, co w dziennej porcji białego mięsa. Przyrost masy mięśniowej u osób aktywnych fizycznie jest więc znacznie szybszy, jeśli w ich diecie znajdzie się spirulina. Ponadto białko zawarte w spirulinie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach, dlatego określane jest mianem białka pełnowartościowego. Występujące w tej aldze aminokwasy to: leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan i fenyloalanina.

Spirulina zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, którego ma znacznie więcej niż mięso, a także magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy – które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Alga ta ma również wpływ na odpowiednie zbilansowanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz przywraca korzystną florę jelitową. Spirulina jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA). W organizmie nienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe, w tym komórek mięśniowych.

Dla kogo spirulina?

Spirulina wpływa w znacznym stopniu na skuteczność leczenia różnego rodzaju chorób. Alga ta dostarcza niezbędnej energii, a to mobilizuje systemy regulacyjne, dzięki czemu proces regeneracji może się rozpocząć i przebiegać dużo sprawniej. Silny organizm jest w stanie sam powrócić do równowagi.  Oczywiście Spirulina nie wyleczy zaawansowanej marskości, ale u pacjentów dotkniętych różnymi  dolegliwościami układu pokarmowego pozwala złagodzić skutki chorób. U osób z prawidłową funkcją układu pokarmowego Spirulina pozwala ją utrzymać oraz zintensyfikować procesy, których prawidłowy przebieg jest gwarancją dłuższego utrzymania w dobrej kondycji wszystkich narządów układu trawiennego i gruczołów mniej lub bardziej ściśle związanych z trawieniem pokarmu.

Obniża ona stężenie cholesterolu LDL i zwiększa stężenie frakcji HDL, wpływa także na zmniejszenie wytwarzania triacylogliceroli w wątrobie.

484906696747

Prawdopodobny efekt działania spiruliny na gospodarkę lipidową jest również możliwy przez jej wpływ na metabolizm lipoprotein. Okazuje się, że suplementujący ją pacjenci mają wyższe stężenie lipazy lipoproteinowej, która to inicjuje proces rozpadu lipoprotein, co implikuje obniżone stężenia cholesterolu frakcji LDL. Swoje silne właściwości detoksykacyjne spirulina zawdzięcza wysokiemu stężeniu chlorofilu, który jest jednym z najpotężniejszych środków odtruwających występujących
w naturze. Wykazano jego skuteczność w usuwaniu toksyn z krwi, wiąże on metale ciężkie jak np. rtęć i arsen, pomagając je wydalić z organizmu.

Codzienne stosowanie spiruliny

Regularne przyjmowanie Spiruliny sprawia, że nasz organizm ma ułatwione zadanie podczas samoleczenia. Spożywana jest w postaci sproszkowanej, zmieszanej z sokiem owocowym, koktajlami, zupami lub koktajlami. Ma łagodny smak, ale jeśli nadal jest dla ciebie nieprzyjemny, można go również przyjmować w postaci kapsułek lub tabletek. Tabletki BioTechUSA Spirulina 100 można zażywać codziennie. Jedna tabletka zawiera 450 mg spiruliny. Zalecana porcja to maksymalnie 8 tabletek dziennie.

Aleksandra Forysiak