Budowa masy mięśniowej a niski apetyt. Co jeść, gdy nie ma się apetytu?
Budowa masy mięśniowej a niski apetyt. Co jeść?
Dość częstym problemem u osób trenujących jest brak apetytu oraz trudności ze spożywaniem większych porcji jedzenia. Podpowiadamy, co jeść na masie oraz co zrobić, by niski apetyt nie był przeszkodą w osiąganiu celów!
Osoby, które na co dzień mają duży apetyt nie będą miały większych trudności z utrzymaniem prawidłowego jadłospisu. Co jednak z tymi, które nie zawsze mają ochotę na posiłek lub nie są przyzwyczajone do jedzenia większych porcji? Warto wiedzieć, co hamuje apetyt i jakie są sposoby na walkę z niskim łaknieniem.
Co hamuje apetyt?
Apetyt to stan psychologicznego zapotrzebowania na spożycie produktów żywnościowych. Często mylony jest z uczuciem głodu, który jest reakcją fizjologiczną. Regulowany jest przez rozmaitego rodzaju bodźce, w tym społeczne, emocjonalne czy zmysłowe. Utrata apetytu może mieć podłoże fizyczne lub psychiczne. Może się zmniejszać, gdy jesteś smutny, przygnębiony lub niespokojny. Nuda, rutyna i stres są również powiązane ze zmniejszonym apetytem.
Na brak apetytu wpływać może wiele czynników, w tym stres, nieregularne spożywanie posiłków oraz niektóre składniki diety jak błonnik, migdały, imbir czy nabiał. Należy unikać preparatów hamujących apetyt, które działają na zasadzie wypełnienia żołądka pęczniejącym błonnikiem, a to z kolei może doprowadzić do poważnego odwodnienia oraz bólu głowy.
Brak apetytu często towarzyszy chorobom, od lekkiego przeziębienia po poważne schorzenia jak choroba nowotworowa. Często jest przejściowym stanem wynikającym z infekcji, zatrucia pokarmowego i apetyt powraca, gdy dana osobo wyzdrowieje. Jeżeli utrata łaknienia przedłuża się, może pojawić się spadek masy ciała oraz ogólne osłabienie, w skrajnych przypadkach nawet skrajne wyniszczenie organizmu.
Budowanie masy mięśniowej opiera się na wprowadzeniu kilku zasad, od których zależy tempo wzrostu i zmiany w sylwetce. Jest to odpowiedni trening, dieta i suplementacja oraz regeneracja. Osoby, które mają wysokie łaknienie, nie mają problemów z tzw. trzymaniem michy, tym bardziej że w okresie budowania masy można pozwolić sobie na nieco więcej.
Dieta na przyrost masy mięśniowej musi dostarczać konkretnych wartości odżywczych, przez co osoby mające problemy z apetytem czy z jedzeniem większych porcji mogą mieć realne trudności z osiąganiem wyników. |
Pierwszym krokiem jest dokładna analiza jadłospisu, aby upewnić się, że nie występują w nim składniki hamujące łaknienie. Drugim etapem jest wprowadzenie zmian w planie żywieniowym – może się bowiem okazać, że należy wprowadzić więcej produktów o dużej gęstości lub zwiększyć liczbę posiłków w ciągu dnia.
Sposoby na brak apetytu – proste rozwiązania
Wysiłek fizyczny to spalanie kalorii i energii, a więc naturalnym odruchem organizmu powinna być chęć uzupełnienia braków. Jeśli jednak zauważysz, że nawet po wzmożonym wysiłku fizycznym nie czujesz głodu, to dobry czas, by zacząć działać.
Jak sobie poradzić z brakiem apetytu:
1. Planuj posiłki i ustaw przypomnienie na telefonie czy budziku, aby upewnić się, że jesz regularnie.
2. Jedz kilka mniejszych posiłków dziennie zamiast trzech większych.
3. Postaw na urozmaicone posiłki – unikaj rutyny, wzbogacaj dania o ulubione składniki.
4. Staraj się, aby posiłki były bogate w kalorie i białko, aby zapewnić organizmowi mnóstwo składników odżywczych i energii
5. Rozważ płynne posiłki, takie jak koktajle i napoje białkowe, które są proste w przygotowaniu i łatwiejsze w spożywaniu. Sprawdź, dlaczego warto pić koktajle.
6. Jeśli jesz za mało, zwiększ kaloryczność dań, np. gotuj je z wysokokalorycznymi składnikami jak masło czy oliwa
7. Dodanie ziół, przypraw lub innych środków aromatyzujących do posiłków może pobudzić apetyt i zachęcić do jedzenia.
8. Jedz posiłki w spokoju, w miejscu wygodnym, w którym panuje relaksująca atmosfera i nie ma żadnych rozpraszaczy typu włączony telewizor.
9. Pij dużo płynów, aby zapobiec odwodnieniu.
10. Łagodne ćwiczenia, takie jak krótki spacer, mogą również zwiększać apetyt.
Budowa masy mięśniowej – co jeść, gdy apetyt nie dopisuje?
Problemem przy budowaniu masy jest niewystarczająca podaż energii. Zasada jest prosta: by zbudować masę, musisz zadbać o dietę z dodatnim bilansem kalorycznym. Mówiąc inaczej, należy jeść więcej niż wynosi BMR, czyli podstawowa przemiana materii. Może się wydawać, że jesz dużo, a jednak jesteś na deficycie. Z pomocą przychodzą kalkulatory, dzięki którym obliczysz całodobowe zapotrzebowanie energetyczne oraz nadwyżkę energetyczną, potrzebną do budowania masy mięśniowej. Zobacz polecane przez nas aplikacje i kalendarze do planowania posiłków i niezbędnych obliczeń.
Jak sobie poradzić z brakiem apetytu?
Osoby o słabym apetycie mają tendencję do spożywania pustych kalorii, takich jak cukierki, frytki, lody i wypieki, aby przybrać na wadze. To zły pomysł! Wprawdzie zawierają duże ilości kalorii, ale dostarczają bardzo mało składników odżywczych. Skoncentruj się przede wszystkim na żywności, która dostarcza i kalorii, i wymaganych składników jak białko i zdrowe tłuszcze. Prosty przykład: zamiast lodów na deser możesz zjeść jedną szklankę greckiego jogurtu, do którego dodasz ulubione owoce i cynamon.
Ile jeść białka? Zalecenia wskazują o 1,4 do 2 gramów na kilogram masy ciała dla wszystkich sportowców. |
Nie należy przekraczać podaży białka, co jest częstym błędem nowicjuszy – nie ma żadnych dowodów na to, że podaż białka większa niż 2 g zwiększa lub przyspiesza przyrost masy mięśniowej. Wyższe wartości, tj. 2,3 do 3,1 g pojawiają się tylko w odniesieniu do beztłuszczowej masy ciała (Lean Body Mass lub Free Fat Mass).
Niedobór białka może doprowadzić do zaburzenia powstawania oraz funkcjonowania pewnych procesów odbudowy i regeneracji, a także wpływać niekorzystnie na próby budowania masy mięśniowej. Jednak nie tyle ważna jest odpowiednia podaż białka, co jego rodzaj.
Białka ze względu na skład aminokwasowy dzielimy na:
⮚ białka pełnowartościowe mają pochodzenie zwierzęce, są to m.in. jajka, drób, sery, mięso, mleko, ryby; zawierają wszystkie potrzebne aminokwasy egzogenne;
⮚ białka niepełnowartościowe pochodzenia roślinnego zawierają śladowe ilości albo nie zawierają wcale aminokwasów egzogennych, np. rośliny strączkowe, zboża i orzechy.
Co jeść na masie? Osoby uprawiające sport oraz prowadzące treningi w kierunku budowania masy potrzebują dostarczyć białka pochodzenia zwierzęcego. Do budowy nowych komórek mięśniowych, połączeń czy tkanek potrzebne są wszystkie niezbędne aminokwasy, które należy dostarczać stale. Osoby mające problem z dostarczaniem wymaganej ilości białka, mogą rozważyć białko serwatkowe, które jest jednym z popularniejszych i jednocześnie najskuteczniejszym typem białka, jakie używa się przy budowaniu masy.
Suplementacja podczas budowy masy mięśniowej
Dieta na przybranie masy mięśniowej powinna być bogata w proteiny. Są one niezbędne, ponieważ aktywność fizyczna wiąże się ze zwiększonym rozpadem białek, które trzeba uzupełnić. Białko odgrywa rolę budulca mięśni i stwarza optymalne warunki do ich wzrostu.
Przeczytaj koniecznie nasz artykuł Białko w diecie pod lupą i dowiedz się, dlaczego warto je suplementować.
Białko serwatkowe wyróżnia się łatwą przyswajalnością, wysoką zawartością aminokwasów, dodatkowo jest źródłem różnych związków wspierających odporność. Sprzyja regeneracji mięśni, a także wpływa na nasilenie syntezy białek mięśniowych. Pomaga zarówno w procesie redukcji, jak i budowania masy, gdy zapotrzebowanie na białko rośnie. Pozyskiwane jest z serwatki, produktu ubocznego produkcji sera. Zazwyczaj dostępne jest w postaci sproszkowanej, jednak zanim do tego dojdzie, z serwatki odciągany jest tłuszcz, laktoza i węglowodany, czyli wszystko, co białkiem nie jest.
Ile białka serwatkowego spożywać? Dawkowanie odżywek białkowych jest uzależnione od diety, stażu treningowego, wagi, płci i indywidualnego zapotrzebowania. Ogólnie zaleca się przyjmować około 20 do 40 gramów odżywki białkowej, w porze około treningowej, najlepiej po zakończeniu treningu w połączeniu z węglowodanami.
Jeśli natomiast nie radzisz sobie z utrzymaniem regularności posiłków, niektóre możesz zastąpić odżywką typu gainer, która jest odżywką węglowodanowo-białkową charakteryzującą się obecnością w swym składzie zarówno białka, jak i węglowodanów (prostych i złożonych). Często wzbogacana jest o aminokwasy BCAA, kreatynę, glutaminę oraz zdrowe tłuszcze. Przykładem takiego produktu jest Hyper Mass BioTechUSA.
Pamiętaj, że odżywki białkowe nigdy nie zastąpią pełnowartościowego jedzenia i zdrowej, zbilansowanej diety.