Przejdź do treści
Przepisy

Zdrowe zakupy, nawet podczas koronawirusa

Zdrowe zakupy, nawet podczas koronawirusa

W ostatnich dniach temat, jak kupować, jak jeść i jak robić mądrze zakupy, stał się modny, ponieważ spędzamy więcej czasu w domu i robimy zakupy raz w tygodniu, aby uniknąć narażenia na wirusa. Chociaż nie jest to nic nowego (lub tylko z powodu wirusa), ponieważ mamy matki w domu, osoby ranne i wiele innych powodów, dla których ludzie zwykle pozostają w domu. Z powodu pandemii zdrowe odżywianie w domu stało się coraz popularniejszym tematem. Zobaczmy, co kupić, aby przygotować zdrowe, niskokaloryczne posiłki.

Niestety z powodu braku ćwiczeń nieuchronnie jemy więcej, niż potrzebuje nasz organizm. Jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania pewnej ilości składników odżywczych, których organizm potrzebuje do codziennej rutyny. Ale ta rutyna się teraz zmieniła.

Nie wiemy, co się wydarzy i jak długo będziemy zmuszeni „odpocząć” w domu, ale dobrym pomysłem jest świadome i rozsądne przemyślenie dostępnych opcji, aby nie musieć panikować na temat tego, czego możesz potrzebować lub czego jeść.

Jeśli twój układ odpornościowy otrzyma odpowiednie składniki odżywcze, zwiększy swoją aktywność i sprawi, że twój organizm będzie bardziej odporny na różne infekcje i choroby.

Wszyscy jesteśmy w innym środowisku rodzinnym, więc trudno jest udzielić ogólnych rad, ale bądź przygotowany na następujące: każdy potrzebuje energii z żywności. Musimy jeść to, czego potrzebujemy, co należy postrzegać z różnych punktów widzenia. Nie chodzi o nieuzasadnione zaopatrzenie kuchni, ale o to, jak możemy przygotować się mądrze, świadomie i ostrożnie, aby zaspokoić nasze potrzeby, wybierając żywność, która jest pożywna, dostępna ekonomicznie i łatwa do przechowywania.

  • Nie panikuj! Myśl z czystą głową i patrz obiektywnie na sytuację.

  • To nie apokalipsa zombie, nie musisz wypełniać swojego mieszkania trwałym jedzeniem.

  • Zastanów się przez kilka tygodni w razie nagłej potrzeby lub jakichkolwiek ograniczeń. Pamiętaj jednak, że jedzenie jest również dostępne w najgorszych scenariuszach.

  • Możesz iść do sklepu 1-2 razy w tygodniu po świeże jedzenie.

  • Uznaj to za wyzwanie, ponieważ uczymy się, jak się przygotować. Sytuacja nie będzie trwała wiecznie, to tylko istniejący problem, którego nauczymy się rozwiązywać. Jesteśmy tutaj, aby ci w tym pomóc.

Co kupić, jeśli chcesz gotować zdrowo podczas postoju?

Nie psująca się żywność, trwała żywność:

Nie psująca się żywność, trwała żywność:

Napisz listę 10–20 nietrwałych produktów spożywczych, które regularnie spożywasz:

  • Fasola, rośliny strączkowe

  • Ryż, nasiona – ryż basmati, ryż brązowy, komosa ryżowa, bulgur, nasiona chia

  • Makaron: Spaghetti, Penne, Lasagne, Makaron Pełnoziarnisty, Makaron Durum

  • Mąki: Zwłaszcza jeśli masz wrażliwość, lepiej mieć mąkę bezglutenową

  • Orzechy, przyprawy i zioła: migdały, orzechy, chili, kolendra, cynamon, czosnek w proszku, imbir, oregano i inne

  • Masło, oleje i substancje słodzące: masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej kokosowy, miód, inne substancje słodzące

  • Inne: kawa, herbata, musli, przekąski, batony proteinowe, koktajle proteinowe, batony owsiane, sosy, specjalne produkty dietetyczne itp.

Produkty łatwo psujące się i ich substytuty:

Wymień około 10 łatwo psujących się produktów i zastanów się, czy istnieje sposób na ich zachowanie, np. zamrażanie lub konserwowanie. Oto kilka przykładów i ich substytuty:

  • Mleko: Trwałe mleko, soja lub inne mleko roślinne

  • Ryba: Konserwy rybne, ryby mrożone

  • Mięso: Konserwy mięsne, mięso mrożone

  • Warzywa: Warzywa mrożone, proszki, warzywa w puszkach

  • Owoce: owoce mrożone, kompot, suszone owoce

Produkty spożywcze o długim okresie trwałości

Są to produkty spożywcze o stosunkowo długim okresie przechowywania w lodówce.

  • Jajka

  • Tofu

  • Ser

  • Marynowana żywność

  • Sfermentowana żywność (kapusta kiszona)

Produkty spożywcze o krótkim okresie trwałości:

  • Świeże mleko

  • Jogurt

  • Dania ze świeżego mięsa

  • Świeże warzywa

  • Świeże owoce

Trwała żywność, suplementy diety dla ochrony immunologicznej i zdrowia:

  • Witaminy

  • Minerały

  • Aminokwasy

  • Inne suplementy diety, takie jak zioła, ziołowe składniki aktywne

Gdzie i jak robić zakupy podczas epidemii?

Gdzie i jak robić zakupy podczas epidemii?

Wskazane jest unikanie mas. Jak to jest możliwe? Spróbuj wstać wcześnie i idź wtedy, ponieważ jest mniej ludzi. Inną alternatywą są sklepy 0-24 o świcie. Jest to również dobry pomysł, jeśli wybierasz się w południe, w porze lunchu, ponieważ zwykle jest mniej ludzi. Zakupy online lub odwiedzanie lokalnych małych sklepów są również dobrym rozwiązaniem, ponieważ istnieje duża szansa, że ​​nie zabraknie Ci zapasów, w przeciwieństwie do większości sklepów typu supermarket. Możesz spodziewać się, że nie znajdziesz wszystkiego w sklepie, w tym wypakdu najlepiej zamówić online, aby nie musieć odwiedzać kilku lub więcej miejsc, a zatem spędzać więcej czasu na zewnątrz.

NIE musisz kupować wszystkiego z listy, którą opracowaliśmy powyżej. Jest to lista do wyboru, więc jeśli nie masz jednego produktu, nie musisz myśleć o tym, czym go zastąpić. Kup 1-2 sztuk, które są absolutnie niezbędne z każdej grupy produktów. Nie musisz trzymać wszystkiego w domu, ale ważne jest, aby wybierać mądrze.

To, co kupujesz, jest ważne dla twojego zdrowia, ale ludzie popełniają błędy, takie jak kupowanie niepotrzebnej żywności, której nie mogą spożyć przed datą ważności lub że i tak nie jedzą regularnie. Może się zdarzyć, że w tych sytuacjach zjesz dodatkowe dania, aby nie trzeba go było wyrzucać lub po prostu jesz, ponieważ w kuchni jest dużo dostępnych produktów. Warto na to zwrócić uwagę, jeśli chcesz uniknąć nadmiernego jedzenia.

Zdrowe odżywianie – Zadowolenie na całe życie

Węglowodany:

Wskazane jest unikanie spożywania prostych węglowodanów w tych okresach. Jest to nie tylko ważne, ponieważ nie poruszamy się wystarczająco dużo w mieszkaniu i nie jest konieczne obciążanie naszego ciała.

Ciało kompensuje wzrost poziomu glukozy we krwi, szybko wracając do niskich poziomów. W procesie kompensacji cukier z krwi trafia do komórek, w których jest przechowywany jako tłuszcz, czyli przybieramy na wadze.

W tym procesie już przeciążasz swoją trzustkę, która ostatecznie może się zmęczyć i prowadzić do problemów zdrowotnych i cukrzycy. Powolne wchłanianie węglowodanów powoli podnosi poziom glukozy we krwi, ale nie podnosi go zbyt wysoko, pomagając nam pozostać w stanie nasyconym przez dłuższy czas:

  • Owsianka

  • Bulgur

  • Komosa ryżowa

  • Ryż brązowy, ryż basmati

  • Surowce z pełnego ziarna

Źródła białka:484932550699

Białko jest również trawione długo, w podziale na aminokwasy, które pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. W ten sposób regenerują tkankę mięśniową, uczestniczą w utrzymaniu układu odpornościowego, pomagają w regeneracji organizmu, a także pomagają w funkcjonowaniu układu nerwowego. Najważniejsze źródła białka:

  • Drób, owoce morza, ryby

  • Produkty mleczne

  • Jajka

  • Szejki białkowe

Źródła tłuszczu:

Dobre tłuszcze pomagają organizmowi chronić i poprawiać stan naczyń krwionośnych, transportować substancje odżywcze i hormony oraz budować komórki. Spróbuj wybrać zdrowe tłuszcze ze źródeł roślinnych, takie jak tłuszcz kokosowy do smażenia, olej lniany do zimnych sałatek lub oliwa z oliwek jako sos.

Witaminy, minerały:

W tym okresie musimy zwracać szczególną uwagę na odpowiednią suplementację witamin i minerałów oraz zapewnić, że spożywamy niezbędne składniki odżywcze, aby wzmocnić i chronić nasz układ odpornościowy oraz nie osłabiać go niską jakością żywności!

BioTechUSA zaleca następujące suplementy diety.

Produkty z kategorii Immune Support:

  • Vitamin C 1000

  • Vitamin D3

  • Q10 Coenzyme

  • Iso Whey Zero

Produkty z kategorii Immune Plus pack:

  • Vitamin C 1000

  • Vitamin D3

  • Q10 Coenzyme

  • Ashwagandha

  • Zinc + Chelate

  • Glutamine Peptide

Produkty z kategorii Immunne Fresh pack:

  • Vitamin D3 italpor

  • MSM + vitamin C

  • Glutamine Zero 300 g