Przejdź do treści
Przepisy

Pancakes czyli szybkie śniadanie w kilka minut

Pancakes czyli szybkie śniadanie w kilka minut

Kto nie lubi naleśników? Przecież są ulubionymi przez wszystkich, ponieważ są szybkie i bardzo smaczne. Pancakes, podobnie jak naleśniki mają same zalety: są pyszne, tanie i łatwe do zrobienia,
a zjeść można je niemal ze wszystkim. Od naleśników w rozumieniu polskim czy francuskim różnią się tym, że są mniejsze, ale za to grubsze i bardziej pulchne. Takie bardziej racuszki. Ciasto naleśnikowe przygotowane w sposób tradycyjny jest bez wątpienia bardzo kaloryczne, tuczące, a dodatkowo pełne szkodliwego cholesterolu. Czy to jednak oznacza, że aktywne osoby powinny koniecznie zrezygnować z naleśników w swojej diecie? Absolutnie nie. Na szczęście dostępnych jest teraz kilka opcji dietetycznych, z lepszymi pomysłami, aby uczynić ten deser naprawdę zdrowym. Pokażemy Ci najlepsze naleśniki dietetyczne! Można przecież przygotować ciasto na naleśniki z samych zdrowych składników.

Czy naleśniki mogą być dietetyczne?

Pospolite naleśniki piecze się z bardzo kalorycznej i ciężkostrawnej mąki pszennej, która na dodatek została oczyszczona ze wszelkich dobroczynnych dla zdrowia składników odżywczych.

Przepis na ciasto naleśnikowe opiera się w głównej mierze na wykorzystaniu mąki. Oprócz tego biała mąka jest pełna glutenu, który podejrzewa się o powodowanie szeregu objawów chorobowych. Afty
w jamie ustnej, niestrawność, bóle brzucha, ciągłe poczucie zmęczenia – to tylko kilka spośród najczęściej wymienianych skutków spożywania naleśników na pszennej mące. Oprócz tego do zwykłego ciasta naleśnikowego dodaje się sporą ilość niebezpiecznego dla zdrowia i szczupłej sylwetki cukru. Ciasto naleśnikowe będzie na szczęście fit, jeżeli przygotujemy je na mące bezglutenowej. Świetnie wychodzą naleśniki zarówno z mąki jaglanej, gryczanej, migdałowej oraz ryżowej. Pełnoziarniste naleśniki będą wybornie smakować, a jednocześnie dostarczą organizmowi cennych witamin i minerałów. Niezależnie od dokonanego wyboru bezglutenowej mąki na ciasto naleśnikowe, dostarczymy sobie poważną dawkę magnezu, potasu, żelaza, a także dobrych węglowodanów.

Czy może być więc lepsza inspiracja na dietetyczny obiad po ciężkim treningu?

Pancakes nie stracą ani trochę na smaku, jeżeli będą pozbawione białego cukru. Możesz przecież zastąpić go równie słodkim, a znacznie zdrowszym miodem, ksylitolem lub stewią. Zrezygnuj również z naleśników wypełnionych dżemem, ponieważ i do nich producenci dodają sporą ilość cukru. Jeśli natomiast zdecydujesz się na naleśniki z owocami, wtedy dodatkowy słodzik stanie się całkowicie zbędny! Zawiń więc w ciasto naleśnikowe świeże jagody, maliny czy truskawki i delektuj się chwilami przyjemnej słodyczy.Nie znaczy to jednak, że musisz się ograniczać do naleśników z owocami. Dietetyczne ciasto na naleśniki warto także wypełnić grzybami i uzyskać wykwintne krokiety. Tego rodzaju naleśniki będą smakowały wybornie zwłaszcza wtedy, jeżeli przygotujesz je do obiadu razem
z czerwonym barszczem. Od czasu do czasu nie zaszkodzi także zakosztować naleśników z białym serem od wiejskiej krowy. Najsmaczniejsze naleśniki powstaną natomiast w konsekwencji jednoczesnego dodania do ciasta naleśnikowego sera oraz owoców. Spróbuj takiego połączenia, a na pewno nie pożałujesz!

1. Nie ma diety bez naleśników

1. Nie ma diety bez naleśników

Jeśli raz w życiu zjadłeś na śniadanie naleśniki, wiesz, że takiemu przysmakowi trudno się oprzeć. Tymczasem, jeśli chcesz zadbać o nasz kształt, wybierz owsianą wersję naleśnika.

Jeśli chodzi o wersję owsianą, ważne jest, aby podkreślić, że płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, więc nasz cukier we krwi nie ucieknie w niebo, a bogata w błonnik mąka będzie wchłaniana ładnie powoli.

Składniki:

  • 6 jajek

  • 30 dkg płatków owsianych

  • 30 gramów erytrytolu (lub innego używanego przez nas słodzika)

  • 1 litr wody gazowanej

  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek

  • sól

Przygotowanie:

Ubij jajka, ubij widelcem, dodaj erytrytol/stewia/ksylitol sól i płatki owsiane. Wlać wodę sodową
i mieszać, aż się wymieszać. Kiedy skończymy, odstawmy na około pięć minut. Tymczasem kładziemy patelnię na kuchence. Po rozgrzaniu dodaj kroplę oliwy z oliwek lub tłuszcz kokosowy na dno, aby otrzymać pół łyżeczki makaronu naleśnikowego. Gdy jedna strona naleśnika zostanie usmażona, odwróć ją łyżką lub gałką. Nie martw się, podczas pieczenia nie utknie ani nie zostanie rozdarty; zamiast tego upewnij się, że trzymasz się delikatności.

2. Naleśniki bezglutenowe

Dieta bezglutenowa najczęściej jest mocniejszym ciosem dla mam, które stają przed dylematem, co ugotować dla dziecka.

Naleśniki bezglutenowe są świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Dieta bezglutenowa najczęściej jest mocniejszym ciosem dla mam, które stają przed dylematem, co ugotować dla dziecka. Jest to dość trudne, bo trzeba zaprzyjaźnić się z produktami i mąkami, których wcześniej się nie używało, poznać nowe składniki a mimo wszystko pozostać w kanonie smaków, które dziecko zna
i lubi. To duże wyzwanie.

Składniki:

  • 100 miarka mąki gryczanej

  • 100g miarka maki kukurydzianej

  • 50g miarka mąki ziemniaczanej

  • 250ml miarki mleka kokosowego lub innego

  • oleju do smażenia lub masło klarowane

Przygotowanie:

Mieszam w misce wszystkie składniki. Pozwalam ciastu odpocząć przez 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaje jeszcze kilka łyżek wody. Naleśniki smażę partiami z obu stron. Układam w stosik i podaje na stół, gdy są gotowe. Naleśniki bezglutenowe są u nas daniem powszednim, niestety dieta zmusza do zmian.

3. Naleśniki bez laktozy

3. Naleśniki bez laktozy

Naleśniki bez mleka są lekko kruche, mają pyszny, łagodny smak.

Naleśniki bez mleka w smaku przewyższają tradycyjne. Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ciasto naleśnikowe nie przywiera do patelni. Jeśli będziesz przygotowywać naleśniki na słodko, wodę
w przepisie możesz zamienić na swój ulubiony sok.

Patelnia teflonowa ułatwi smażenie, ponieważ naleśniki nie będą przywierały do jej powierzchni.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kasztanowej,

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka wody/soku,

  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego/oliwy z oliwek,

  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, rózgi, miksera lub blendera. Mieszaj składniki do momentu aż znikną grudki. Na rozgrzaną patelnię wlewaj łyżką do zupy ciasto naleśnikowe. Sprawdź widelcem, czy możesz podwinąć skórkę ciasta (ciasto powinny być zwarte, mieć lekko złocisty kolor). Jeśli ciasto z jednej strony usmażyło się, przełóż naleśnik na drugą stronę za pomocą drewnianej szpachli (jeżeli potrafisz, to oczywiście możesz obrócić naleśnika w powietrzu). Czynność powtarzaj do momentu aż skończy się ciasto.

4. Naleśniki wysokobiałkowe

Naleśniki białkowe, to propozycja dla tych, którzy szukają odchudzonych wersji tradycyjnych produktów.

Pancakes te zawierają niewiele tłuszczu, za to pokaźną dawkę aminokwasów, stąd też mogą być pyszną przekąską dla osób dbających o linię i aktywnych fizycznie.

Składniki :

  • 3 białka;

  • 1 żółtko;

  • 40g mąki razowej żytniej;

  • 40g płatków owsianych błyskawicznych;

  • 30g białka serwatkowego np. waniliowego;

  • cynamon;

  • słodzik;

  • woda.

Przygotowanie:

Umieść w misce wszystkie składniki i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy. W przypadku gdyby ciasto wychodziło zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Wlej porcję masy na rozgrzaną patelnię teflonową
i usmaż jak zwykłego naleśnika. Podawaj np. z syropem klonowym lub z jogurtem naturalnym
i świeżymi owocami.

Te niezwykłe, że naleśniki to świetna alternatywa dla osób, które są na diecie LCHF, ketogenicznej, optymalnej czy bezglutenowej. Znakomicie smakują zarówno „na słodko” z farszem z twarogu czy owocami, jak i w wytrawnej wersji z warzywami, mięsem lub rybą, w tym także jako baza do krokietów.