3 wykwintne przepisy fit cheatów
Pierś kaczki w pomarańczach z sałatką ze słodkich ziemniaków, koziego sera i granatów
Składniki (dla 2 osób):
- 2 piersi kaczki (ze skórą)
- 3 duże pomarańcze
- 4 średnie słodkie ziemniaki
- 1 opakowanie mieszanej sałaty lub sałatki kukurydzianej
- Kremowy ser kozi
- 1 granat
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Przygotowanie:
Osusz pierś kaczki po oczyszczeniu. Natnij skórę po skosie, dopraw pieprzem, odrobiną rozmarynu i solą (szczególnie stronę bez skóry). Połóż na rozgrzanej suchej patelni skórą w dół i piecz do czasu aż skórka będzie chrupiąca (ok. 4 minuty). Cały czas przelewaj zbierający się stopiony tłuszcz do osobnej miseczki. Obróć pierś i piecz przez kolejne 4 minuty jednocześnie wyciskając na nią sok z jednej pomarańczy. Przełóż pierś na mniejszą blaszkę do pieczenia i wyciśnij sok z kolejnej pomarańczy. Piecz w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 170 °C przez 20-25 minut.
Umyj słodkie ziemniaki ze skórką, przekrój wzdłuż na pół i gotuj w 100°C przez 10 minut. Osusz dokładnie po wyjęciu z wody, dodaj sól i pieprz. Wyłóż na patelnię użytą do pieczenia kaczki. Wykorzystaj tłuszcz kaczki do nałożenia na ziemniaki i smaż przez ok. 5 minut z każdej strony.
Umyj sałatę i włóż do większej miski. Zmieszaj dobrze z rozdrobnionym kozim serem i nasionami granatu oraz pokrojonymi plastrami obranej pomarańczy.
- Kcal: 630 / porcja
- białko: 46 g / porcja
- węglowodany: 52 g / porcja
- tłuszcz: 24 g / porcja
Polędwica zwinięta w bekon z grecką sałatką z bulgurem
Składniki dla 4 osób:
- 0.5 kg polędwicy wieprzowej
- 6 plastrów boczku
- 1 kubek bulguru
- 200 g fety
- 2 większe czerwone papryki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 ogórek
- Oliwa z oliwek
- 3-4 garści pietruszki
- Sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ugotuj bulgur w podwójnej ilości osolonej wody a następnie pozostaw do schłodzenia. W tym czasie pokrój cebulę, ogórek, papryki, ser feta w małe kostki i zmieszaj z bulgurem. Dopraw 2-4 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, posiekaj pietruszkę i zmieszaj wszystkie składniki. Włóż do lodówki na 1-2 godziny przed podaniem.
Oczyść polędwicę, usuń żyłki i oprósz solą i pieprzem. Na patelnię wlej odrobinę oliwy, opiecz mięso z każdej strony przez 1 minutę, następnie zdejmij i owiń w plastry boczku. Piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 15-20 minut.
- Kcal: 450 / porcja
- białko: 33 g / porcja
- węglowodany: 25 g / porcja
- Tłuszcz: 30 g / porcja
Gazpacho z grillowanymi czosnkowymi krewetkami olbrzymimi
składniki (dla 2 osób):
- 2 pomidory bez skóry
- 1dl soku pomidorowego
- 50 g ogórka
- 1 zielona papryka
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 1 dl oliwy z oliwek extra virgin
- Trochę białego octu winnego
- 2 dl wody
- 200 g krewetek olbrzymich (lub innych dużych oczyszczonych krewetek)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Ostra papryka do smaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zalej pomidory wrzątkiem, usuń skórę i nasiona i umieść w blenderze do gazpacho. Obierz ogórek, umieść w blenderze wraz z papryką, dymką, ząbkiem czosnku i sokiem pomidorowym. Zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem, octem winnym i sokiem z połowy cytryny. Dodaj wodę do uzyskania wybranej konsystencji. Schładzaj w lodówce w czasie przygotowania krewetek.
Posiekaj drobno 2 ząbki czosnku i pokrój na pasterki chili do krewetek. Posiekaj grubo pietruszkę. Na patelnię wlej dużą ilość oliwy i podsmaż na niej przez 1-2 minuty czosnek i chili. Następnie smaż krewetki przez minutę z każdej strony. Posyp świeżą pietruszką zanim zdejmiesz z patelni. Podaj krewetki na gazpacho.
- Kcal: 216 / porcja
- białko: 19 g / porcja
- węglowodany: 9 g / porcja
- tłuszcz: 11 g / porcja