Zredukuj ból stawów odpowiednimi składnikami odżywczymi
Ból stawów może być spowodowany wieloma czynnikami. Może to być zapalenie stawów, które ogranicza zakres twoich ruchów lub uszkodzenie stawu spowodowane osteoporozą. Zmaga się z tym wielu ludzi, ale niewielu wie, że ból stawów można zredukować odpowiednią dietą.
Jakie składniki odżywcze albo pożywienie mogą pomóc?
1. Kwasy tłuszczowe omega-3
Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne i redukują objawy zapalenia stawów. Nie zapominajmy, że spożywanie zbyt dużej ilości kwasów omega-6 i mniejszej ilości kwasów omega -3 powoduje większą aktywność enzymów odpowiedzialnych za powstawanie zapaleń w stawach. Niestety, mamy tendencję do konsumowania zbyt wielu kwasów omega -6, ponieważ znajdują się w wielu pokarmach. Staraj się zredukować spożycie kwasów omega-6 ale zwiększyć ilość konsumowanych kwasów omega-3, na przykład jedząc więcej ryb lub oleju lnianego.
2. Brokuły
Jest to bardzo popularna roślina, szczególnie w dietach odchudzających, nie tylko ze względu na dużą ilość błonnika ale również niską zawartość kalorii. Brokuły mogą być także wykorzystywane przy problemach ze stawami wraz z innymi roślinami z rodziny krzyżowych, np. kalafiorem.
3. Witamina D
Badania przeprowadzone na 29,000 kobiet wykazały pozytywne efekty stosowania witaminy D. Te kobiety, które regularnie stosowały witaminę D miały mniejsze szanse na pojawienie się problemów reumatycznych. U kobiet stosujących witaminę D w większych ilościach objawy osteoporozy pojawiały się znacznie później. Doskonałym źródłem witaminy D są tłuste ryby, ale bardzo pomocne jest także spędzanie 20 minut na słońcu każdego dnia.
4. Imbir
Imbir od bardzo dawna wykorzystywany jest w kuracjach przeciw przeziębieniowych, przeciw migrenowych oraz przeciw wysokiemu ciśnieniu krwi. Chociaż jest znany jako doskonały przeciwutleniacz, nie wszyscy wiedzą o jego właściwościach przeciwzapalnych. Pij herbatę parzoną ze świeżym imbirem lub dodawaj go do potraw. Weź pod uwagę, że imbir jest naturalnym środkiem zmniejszającym krzepliwość krwi, dlatego też jeśli przyjmujesz leki mające wpływ na krzepliwość krwi, przed zwiększeniem ilości konsumowanego imbiru skonsultuj się z lekarzem.
5. Witamina C
Jedz jak najwięcej papryki, pomarańczy, mango, truskawek lub ananasów, ponieważ w nich znajduje się najwięcej witaminy C. Jedzenie tych warzyw I owoców może zmniejszyć problem reumatyczn nawet o 30%.
6. Antocyjanin
Antocyjaniny są antyoksydantami odpowiedzialnymi za obecność czerwonego koloru w roślinach takich jak np. czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, borówki, winogrona oraz oberżyna. Badania prowadzone nad witaminą C wykazały, że jedzenie wyżej wymienionych owoców i warzyw efektywnie redukuje zapalenia w organizmie. Chociaż badania skupiały się na pacjentach z chorobami układu krążenia, dowiedziono też, że wszelkiego rodzaju zapalenia – zapalenia stawów także – redukuje konsumowanie czerwonych warzyw i owoców.
7. Beta-kryptoksantyna
Beta-kryptoksantyna jest potężnym antyoksydantem. Jest karotenoidem wspomagającym profilaktykę zapaleń stawów. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w Wielkiej Brytanii, osoby konsumujące większą ilość beta-kryptoksantyny były bardziej chronione przed zapaleniami stawów. Gdzie można znaleźć beta-kryptoksantynę? Na przykład w słodkiej papryce, dyni, papai lub brzoskwiniach.
Co możesz zrobić by redukować objawy zapaleń stawów? Jedz dużo warzyw i owoców, ryby, oleiste nasiona, różne rodzaje orzechów. W ten sposób zredukujesz zapalenie swoich stawów, oraz przyspieszysz proces ich regeneracji.