Słodka trucizna
Wszyscy jesteśmy „uzależnieni”
Każdy z nas jest od czegoś uzależniony. I chociaż może być to picie kawy czy herbaty, które też nie do końca nam służą, to ich spożycie nie wpływa na nas tak destruktywnie jak spożywanie produktów bogatych w cukier. Jeśli spróbujesz odstawić cukier na 3-4 dni, to mniej więcej drugiego dnia zauważysz u siebie gorsze samopoczucie, przemęczenie, czasem poirytowanie, a nawet kołatania serca. Przeprowadzony na szczurach eksperyment pokazał, u zwierząt będących na diecie o wysokiej zawartości cukru, po jego zredukowaniu pojawiły się takie objawy jak nadmierne objadanie się czy nadmierne łaknienie. Podobne objawy występują u osób próbujących odstawić uzależniające produkty (papierosy czy alkohol). O tym, że cukier źle wpływa na zęby, wiemy już od dawna, jednak mało zastanawiamy się nad tym jak wpływa on na nasz organizm. Od dzieciństwa przyzwyczajeni jesteśmy do cukru w formie słodyczy, lodów, napojów, nie zdając sobie sprawy, że sami przyczyniamy się do zachwiania równowagi naszego organizmu. Wielu przypadkach zły nastrój, jesienna depresja, to najczęstsze przyczyny sięgania po słodycze. I nic w tym dziwnego, w końcu zawarty w nich cukier zwiększa poziom glukozy we krwi, która z kolei stymuluje wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Regularne sięganie po łakocie sprawia, że organizm zaczyna kojarzyć dobry nastrój ze słodyczami. Tym samym w chwilach kryzysu będzie generował potrzebę sięgania po coś słodkiego. Spirala uzależnienia wydaje się nie mieć końca. Wyeliminowanie cukru z naszego życia nie jest to prostą sprawą. W 2013 trafnie to ujął Dr Lusting ’Sami musimy się odzwyczaić. Musimy odsłodzić nasze życie. Musimy sprawić, żeby cukier był przekąską, a nie podstawowym składnikiem diety’
Ograniczenie cukrów prostych ważne dla naszego zdrowia
Nie ma wątpliwości, że cukry proste wpływają również niekorzystnie na stan układu sercowo – naczyniowego. Po pierwsze na drodze pośredniej, poprzez wpływ na rozwój otyłości, która istotnie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, dyslipidemii oraz cukrzycy insulinoniezależnej. Przeprowadzone badania, zarówno na dzieciach jak i osobach dorosłych wskazują, że wysoki procent energii w diecie pochodzącej z cukrów prostych wiąże się z niższym spożyciem witamin, zwłaszcza witamin A, E, C, B6, B12 i kwasu foliowego, składników mineralnych; wapnia, magnezu, żelaza, cynku, oraz błonnika pokarmowego. Dlatego też przyjmuje się, że nadmierne spożycie cukrów prostych zazwyczaj utrudnia pokrycie dobowego zapotrzebowania człowieka na mikroelementy, błonnik oraz owoce i warzywa. Kilka prostych kroków do obniżenia ilości cukru w naszym życiu codziennym:
– Cukier do herbaty i kawy? Jeśli używasz go w sporych ilościach, zacznij ograniczać go stopniowo, aż nie będziesz go w ogóle potrzebować. Jeśli wykażesz odrobinę wytrwałości, kubki smakowe dość szybko przyzwyczają się do smaku herbaty i innych napojów bez cukru i wcale nie będziesz tęsknić za cukrem.
– W sytuacji, kiedy masz ochotę na batonika, ciasto, a świetnie radzisz sobie w kuchni zacznij robić je sam wykorzystując naturalne zamienniki cukru rafinowanego m.in. syrop z agawy, stewię i ksylitol.
– Słodkie przekąski, zamień na orzechy i owoce, które będą świetną alternatywą dla podjadania słodyczy miedzy posiłkami.
– Nawyk czytania etykiet – Porównaj etykiety żywności i wybierz produkty o najniższej ilości dodawanego cukru.
Ochota na słodycze pojawia się również na skutek obniżenia poziomu cukru we krwi. Dlatego też warto zadbać więc o to, aby wahania poziomu glukozy były jak najmniejsze. Pomocne w tej kwestii będzie regularne spożywanie posiłków.
A co z suplementami diety?
Tutaj też producenci wychodzą z alternatywą nie dodając cukru do swoich produktów. BioTechUSA posiada bogatą ofertę suplementów diety takie jak białko, aminokwasy , które nie zawierają cukru, ale również glutenu czy laktozy. Firma również pomyślała o osobach, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowywanie wartościowych posiłków i stworzyła linię suplementów diety Protein Gusto, w której znajdują się posiłki o poniżonej zawartości cukru, wysokiej zawartości białka oraz błonnika.
Małe co nieco…
Internet, jeśli tylko dobrze poszukamy, pełen jest świetnych przepisów dietetycznych. Nie ważne czy mamy ochotę na ciasto, batonika czy też ciastka owsiane. Wystarczy tylko odrobina chęci, a dietetyczne przekąski, które nie tylko zaspokoją nasze podniebienie, ale również nie zakłócą naszego zdrowego stylu życia, znajdziecie pod ręką.
Dla przykładu poniżej znajdziecie przepis na wykonanie batonika musli:
- ok. 0,5 kg płatków owsianych górskich
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 3 białka jaja
- 1 całe jajo
- 5 łyżek syropu z agawy lub miodu
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Wszystkie składniki należy umieścić w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszać. Dużą blachę (ok. 25×40) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać mieszankę i łyżką wcisnąć mocno w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut. Po dokładnym wystudzeniu masę pokroić w batoniki.
———-
Adrian Stanisławski