Przejdź do treści
Lifestyle

Dlaczego witaminy odgrywają tak ważną rolę w naszym życiu?

Witaminy ale po co i dlaczego?

Już sam wyraz „vita” zawarty w słowie witamina, który oznacza życie, pokazuje ich niebagatelną rolę. Bardzo dużo witamin tworzy podstawowe składniki enzymów, które biorą udział w produkcji energii i wydolności treningowej.

Witaminy kontrolują wiele procesów zachodzących w naszym ciele. Natomiast niektóre z nich są również odpowiedzialne za działanie układów: odpornościowego, hormonalnego czy też nerwowego.  Hipowitaminaza to nic innego jak częściowy stan niedoboru witaminy lub witamin w organizmie. Natomiast awitaminoza będzie oznaczała całkowity brak witamin w organizmie.

Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witamin dlatego też ważne jest by dostarczać je z pożywiania. Dlatego warto wdrożyć do naszej diety produkty wspomagające jak np. Vitamin Complex lub alternatywnie produkt  One –a-day.

W większości z nas stosowanie zbilansowanej diety nie zawsze wychodzi, szczególnie jeśli sporo podróżujemy czy też pracujemy w systemie zmianowym, dlatego też ważne jest, aby pomyśleć o suplementacji, a taką zapewnią nam produkty firmy BioTechUsa. Gdy zaczynamy zażywać witaminy warto zwrócić uwagę na antyoksydanty czyli nic innego jak przeciwutleniacze. Mają one zdolność do niszczenia wolnych rodników, które działają niszcząco na nasze DNA m.in. biała, związki lipidowe, i inne składniki komórek naszego organizmu.

Gdy nie jadasz mięsa

Szacuje się, że dietę wegetariańską stosuje ok. 10 proc. Polaków. Zbyt uboga dieta to jedna z pułapek wegetarianizmu, szczególnie dla osób początkujących.

Niewątpliwie ograniczenie jedzenia mięsa korzystnie wpływa na zdrowie. Prawidłowo odżywiony wegetarianin ma mnóstwo energii i jest zdrowy. Ale jeśli jego dieta nie jest odpowiednio zbilansowana, naraża się na niedobory m.in. witamin.

Zarówno niedobór, jak i nadmiar błonnika może być szkodliwy. Zbyt dużo włókien roślinnych, pektyn, celulozy utrudnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Trzeba także uważać na niedobór witaminy B12, bo występuje ona głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest m.in. niezbędna do pracy układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Jeśli nie jemy żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, np. jajek czy mleka, jej brak powinno się uzupełniać tabletkami.

Podział witamin

Witaminy podzielono ze względu na właściwości fizyczne, do których należy rozpuszczalność. Wobec czego wyróżniamy: witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Istnieje trzynaście głównych witamin , oraz osiem różnych witamin z grupy B. Rozróżniamy dwie główne grupy witamin. Pierwsza grupa to witaminy A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, w związku z czym występują najczęściej w pokarmach zawierających tłuszcz, jak jaja, masło i mleko. Zazwyczaj organizm odkłada sobie zapasy tych witamin – przede wszystkim w wątrobie.

Druga grupa to już wcześniej wspomniane witaminy grupy B oraz witamina C. Są one rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar zwykle zostaje wydalony z moczem, choć organizm zostawia sobie niewielkie rezerwy. Jak już wcześniej wspomniałem niedobór witaminy może prowadzić do poważnych chorób. Co prawda leczenie polegające na podaniu tabletek zawierających witaminy sprawi, że objawy ustąpią po kilku godzinach, ale powikłania pozostaną. Na przykład brak witaminy D prowadzi do krzywicy, która może spowodować nieodwracalne uszkodzenia.

Witaminy kontrolują wiele procesów zachodzących w naszym ciele

Jakie witaminy przed, a które po posiłku?

Złota zasada, którą należy kierować się podczas przyjmowania witamin, dotyczy tego, w jakich warunkach się one wchłaniają.

Jeśli chodzi o witaminy ,które należy brać przed posiłkiem należą do nich witamina C oraz
z grupy B. Te drugie należy podkreślić, iż ich zapotrzebowanie wzrasta wraz ze zwiększeniem podaży naszego organizmu na energię. Więc osoby trenujące będą miały zapotrzebowanie na tę grupę witamin nawet trzykrotnie większą niż osoby prowadzące siedzący tryb życia. Tej grupy witamin nie może zabraknąć w naszym organizmie. Mają one ogromny wpływ na wchłanianie się minerałów takich jak: magnez, potas i żelazo. Jeśli chodzi o witaminę C jest silnym antyutleniaczem, gdy zaczyna jej brakować odczujemy osłabienie organizmu, zmniejszoną wydolność fizyczną  oraz adaptację do zmian temperatury. Witaminy te należy przyjmować przed posiłkiem. Osoby mające wrażliwy żołądek powinny brać witaminę C w czasie posiłku.

Po posiłku sięgamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A D, K i E. Czyli „czterej muszkieterowie”, którzy walczą o to, aby nasz organizm mógł funkcjonować prawidłowo.

Gdzie szukać witamin ?

 Nawet przy odpowiednio zbilansowanej diecie może się zdarzyć, że będziesz dostarczać sobie zbyt mało niektórych witamin. Sprawdź gdzie możesz je znaleźć.

Witamina A

W organizmie ludzkim gromadzona jest głównie w tkance tłuszczowej i wątrobie. Działa antyoksydacyjnie, wpływa również na prawidłowy stan skóry. Jest składnikiem rodopsyny – białka który odgrywa ważna rolę w procesie widzenia. Źródła jej występowania to: oleje, wątroba, masło, mleko i jego przetwory oraz żółtko jaja również w warzywach i owocach.

Witamina D

Zalicza się do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach odpowiada za regulację homeostazy wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacji tkanki kostnej. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego, immunologicznego, endokrynnego oraz bierze udział w regulacji proliferacji, różnicowaniu komórek.  Źródła występowania witaminy D to proces syntetyzowania przez organizm pod wpływem światła słonecznego, występuje również w tranie
z wątroby ryby, sardynkach, makrelach, śledziach, łososiu, tuńczyku, żółtku jaja, wątrobie, mleku i jego przetworach.

Witamina E

Tokoferol czyli witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywany jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorobach serca. Witaminę E znajdziemy w oliwie z oliwek, oliwki, orzechy, migdały, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, avocado, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy.

Witamina K

Najlepiej poznaną jej funkcją jest działanie przeciwkrwotoczne. Uczestniczy również w procesie formowania tkanki kostnej. Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Źródłem witaminy K będą zielone warzywa,  oleje roślinne i orzechy. Niedobór witaminy K może wywołać krwawienie krwawienia związane i  słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran oraz  trudności
w mineralizacji kości .

Witamina C

Witamina C czyli inaczej kwas askorbinowy lub kwas dehydroaskorbinowy, uczestniczy
w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie. Posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy, podnosi odporność organizmu. Dobrymi źródłami witaminy C będą szukanie ich w warzywach i owocach- najbogatsze źródła to  natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne, owoce jagodowe i cytrusowe.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
a co za tym idzie – za stan zdrowia psychicznego. Witaminy te łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Witaminy z grupy B znajdziemy w produktach produktach pełnoziarnistych, otrębach, grubych kaszach, wątrobie, chudych serach, migdałach, jajach, pstrągu, kiełkach pszenicy, śledziu, łososiu, mięsie wołowym, żółtku jaj.

Substancja witaminopodobna

Niedobór koenzymu Q10 wpływa na szybszy rozwój chorób układu krążenia, niewydolność serca i nadciśnienie tętnicze.

Koenzym Q10 inaczej ubichinon, która oprócz działania antyoksydacyjnego, zwiększa produkcję energii w komórkach niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania tkanek i narządów szczególnie pracujących mięśni i serca.  Po trzydziestym roku życia produkcja koenzymu Q10 nie pokrywa w pełni zapotrzebowania na niego. Niestety wraz z upływem kolejnych lat życia wytwarzanie ubichinonu spada, dlatego warto wówczas uzupełniać go spożywając bogate w koenzym Q10: makrelę, łososia, sardynki, wołową wątrobę i serce.. Suplementacja koenzymu Q10 jest bezpieczna, bo nie doprowadza do przedawkowania.

Cynk: Zwiększa adaptację ustroju człowieka do wzmożonego wysiłku fizycznego.

Mikroelemety:

Mimo niewielkiego zapotrzebowania, są niezbędne do właściwego rozwoju organizmów żywych i podtrzymywania funkcji życiowych.

Mikroelementy czy, inaczej, pierwiastki śladowe to te występujące w minimalnych, śladowych ilościach w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg niektórych procesów tkankowych, wchodzą, jako jeden z elementów budulcowych w skład organelli komórkowych, ich obecność stwierdza się również w niektórych enzymach oraz hormonach.

Cynk – przyspiesza gojenie ran, korzystnie działa na włosy i skórę. Zwiększa odporność ustroju. Zwiększa adaptację ustroju człowieka do wzmożonego wysiłku fizycznego. Głównym jego źródłem są: wątroba, potrawy mięsne i warzywa.

Mangan – jest istotny dla utrzymania prawidłowej przemiany wapniowo-fosforanowej ustroju oraz gospodarki węglowodanowej. Jest go dużo w warzywach, ziarnach zbóż i orzechach.

Miedź – jest niezbędna do powstawania krwinek. Pokarmy w nią bogate to: wątroba, dorsz i orzechy.

Selen – jest silnym przeciwutleniaczem. Ma działanie wspomagające w hamowaniu rozwoju miażdżycy. Pochodzi z produktów białkowych.

Żelazo–  jest składnikiem hemoglobiny (barwnika krwi) i mioglobiny (znajdującej się w mięśniach). Zapobiega niedokrwistości, jest niezbędne do transportu tlenu, zwiększa odporność organizmu. Pochodzi z mięsa, żółtka jaj, wątroby, nerek, zielonych warzyw, owoców, produktów zbożowych i suchych warzyw strączkowych.

Mikroelementy znajdują się w wielu suplementach wielowitaminowych lub w suplementach pierwiastkowych. Można łączyć je z witaminami i antyoksydantami.

Pamiętajmy, że zapotrzebowanie na witaminy zależy od kilku kwestii między innymi wieku, wzrostu, poziomu aktywności fizycznej i metabolizmu danej osoby. Jednak niskie spożycie witamin może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie i wydolność naszego organizmu. Nie pomijajmy kwestii, iż ich nadmiar niż potrzeby naszego organizmu wcale nie jest dobry. Gdy już intensywnie trenujesz rozważ wprowadzenie suplementacji w celu poprawienia swoich osiągnięć.