Przejdź do treści
Lifestyle

Chleb i makaron bez glutenu

Na temat glutenu zrobiło się już jakiś czas temu bardzo głośno. Niemal każdy z portali pro zdrowotnych i fitnessowych, odradzał jedzenia czegokolwiek, co miałby go w składzie. Wiele osób stosujących się do tych zaleceń rzeczywiście poczuło się lepiej, na co wskazywało ich dobre samopoczucie oraz lepsza kompozycja ciała.

Diety paleo stanęły na piedestale, gdyż z reguły eliminują w dużej mierze trzech potężnych wrogów: gluten, nabiał i cukier.

Jednym z produktów, którego najtrudniej jest się pozbyć z codziennego jadłospisu jest tak bardzo przez nas lubiany i popularny chleb czy makaron. Istnieje jednak sporo ciekawych i przede wszystkim smacznych przepisów, które mogą nam w tym pomóc. Poniżej dwa z nich:


#CHLEB

Czego potrzebujesz:

Mix orzechów (ulubionych)

–  ¼ szklanki nerkowców

–  ¼ szklanki orzechów makadamia

–  ¼ szklanki migdałów

–  ¼ szklanki orzechów włoskich

–  2 łyżki nasion dyni (lub słonecznika)

–  1 łyżka nasion Chia

–  pół średniej wielkości cukinii (starta na dużych oczkach)

–  1 duża marchewka (starta na dużych oczkach)

–  2 łyżki aramantusa

–  1,5 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego

–  4 jajka

–  2 łyżki miodu

–  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak działamy:

  • Rozgrzej piekarnik do 350*
  • Orzechy rozdrobnij w mixerze/blenderze
  • Pozostałe składniki wrzuć do miski i zmieszaj z wcześniej rozdrobnionymi orzechami
  • Przygotuj blachę, w której umieścisz gotową masę, smarując oliwą lub spray’em do smażenia
  • Masę rozprowadź równo w formie
  • Chleb potrzebuje ok.40 minut, aby być gotowym do spożycia
  • Nakłuwając ciasto głęboko patykiem do szaszłyków lub zwykłą wykałaczką sprawdź czy chleb jest gotowy (patyk powinien być suchy po wyjęciu z ciasta)
  • Po wyjęciu z piekarnika chleb musi wystygnąć
  • Smacznego!

–  W tym przypadku wspaniale sprawdzi się awokado zamiast masła, jeśli zaś wolisz słodką wersję polecamy masło migdałowe lub banana i jabłko posypane cynamonem

 

#PASTA

Przepis na „makaron” z pesto z kurczakiem jest prostszy niż ci się wydaje:

Czego potrzebujesz:

–  Mała cukinia

–  2 średnie marchewki

–  Pieprz/sól (wedle uznania)

–  Podwójna pierś z kurczaka

–  Bazyliowe pesto

–  Suszone pomidory (ok.5-6 sztuk)

Jak działamy:

  • Naszą „pastą” będzie cukinia i marchew, które musimy zetrzeć na podłużnych skośnych ostrzach tarki, albo pokroić na bardzo cienkie paski
  • Wrzucamy na patelnię i delikatnie (bardzo krótko) podsmażamy na oleju kokosowym lub gęsim smalcu, tak żeby pozostały lekko chrupiące.
  • Dodajemy przyprawy/ suszone pomidorki
  • Dodajemy wcześniej ugotowanego na wodzie i pokrojonego w kostkę kurczaka
  • Całość mieszamy w misce z pesto
  • Przerzucamy na talerz
  • Jemy ze smakiem

Wyeliminowanie glutenu z diety zdecydowanie przynieść może wielu z nas ogromne korzyści. Dobrze zbilansowana dieta, w której skład będą wchodzić przede wszystkim odpowiednie tłuszcze, dobrej ilości białka i mniejsza ilość węglowodanów, oczyści nie tylko nasze ciało, ale również umysł. Odstaw gluten na kilka dni i sprawdź jak będziesz się czuł i zaobserwuj jak zareaguje twój organizm. Być może cierpisz na zaburzenia trawienia, wzdęcia, zaparcia lub syndrom wrażliwego jelita lub czujesz osłabienie i ciągłe zmęczenie? Nie ignoruj tych objawów.

Zamiast narzekać, że brakuje ci rano kanapki ze świeżym, chrupiącym pieczywem, tostu czy makaronu – wypróbuj nasze przepisy już dziś!

Pamiętaj- przepisy bezglutenowe oraz ich przygotowane nie zabiorą ci ani więcej czasu ani więcej pieniędzy, jest to jedynie kwestia wyborów, jakie podejmujesz robiąc zakupy.

———-

Aleksandra Forysiak