Białko – dla kogo jest przeznaczone, kiedy i jak dużo go potrzeba?
Wszędzie gdzie spojrzysz wszyscy mówią ci, że dla zwiększenia masy mięśniowej musisz jeść/pić białko, i że powinieneś zaopatrzyć się w odpowiednie koktajle lub aminokwasy. Ale skąd masz wiedzieć, w jakich proporcjach i formie powinieneś je spożywać oraz
dlaczego ich w ogóle potrzebujesz?
Istnieje wiele rodzajów białek, które spełniają ważną funkcję w twoim organizmie. Teraz przyjrzymy się ważnej funkcji, jaką spełniają białka w budowie masy mięśniowej. Nasze mięśnie składają się z białek, dlatego też spożywanie białek jest uzasadnione, jeżeli chcesz budować i utrzymywać swoje mięśnie. Twój układ trawienny rozbija białka na aminokwasy i od tej pory są budowane i wykorzystywane w całej gamie funkcji. Jeżeli regularnie trenujesz lub ćwiczysz, twoje mięśnie chcą się adaptować do nakładu wykonywanej pracy. Oznacza to, że twoje mięśnie będą się rozbudowywać i rosnąć, co wymaga oczywiście odpowiedniej ilości treningu. Podczas treningu włókna mięśniowe ulegają uszkodzeniu, co można naprawić dostarczając organizmowi aminokwasy lub inne składniki odżywcze. Podczas tego procesu organizm przygotowuje się (przystosowuje) do nowego obciążenia, na które zostanie wystawiony, dlatego też włókna mięśniowe zaczynają wzmacniać się i rosnąć. Jeśli uprawiasz sport, prowadzi to do lepszego magazynowania składników pokarmowych, a unaczynienia (kapilary) poprawia się aby umożliwić lepsze zaopatrzenie w składniki odżywcze i łatwiejsze usuwanie produktów przemiany materii.
Jak dużo białek powinieneś przyjmować?
„Spożycie białka będzie zależało od rodzaju uprawianego sportu, jego intensywności i twojego celu treningowego”.
Gabriella Silye, nasz ekspert żywienia sportowców pisze w swojej książce “For a Maximum Sports Performance”, że w sportach wytrzymałościowych spożycie białka jest najniższe, i waha się między 1,4 a 1,6 / kg (masy ciała) ’. W takich dyscyplinach trzeba „utrzymywać” mięśnie przez dłuższy czas, dlatego też kwestią jest tutaj wzrost mięśni tylko w stopniu wymaganym dla specyficznej aktywności sportowej. 'Gdy ważne jest szybkie wykorzystanie energii i mięśni zalecane spożycie białka wynosi od 1,8 do 2 g / kg (masy ciała)’, natomiast w sportach, które wymagają maksymalnego wysiłku, takich jak 'kulturystyka, trójbój siłowy i podnoszenie ciężarów, dzienne spożycie białka nawet może przekraczać 2 g/kg (masy ciała)’. Wiek jest kolejnym czynnikiem zmiennym. 'Młodzi sportowcy w wieku dojrzewania będą potrzebować 1,5 do 2 g białka/kg (masy ciała).’
Gdzie mam szukać białka?
Pierś z kurczaka, pierś indyka, ryby morskie, odtłuszczone produkty mleczne, jaja, koktajle są uważane za najlepsze źródło białka ze względu na doskonały stosunek ceny do ich wartości. Poza wysoką zawartość białka, że nie zawierają one żadnych niepotrzebnych kalorii.
BioTechUSA