Bcaa na masie?
Aminokwasy z białka
BCAA są to aminokwasy o budowie rozgałęzionej. Których nasz organizm nie jest w stanie samoczynnie syntezować, dlatego też muszą być dostarczane z zewnątrz. U osób trenujących szczególnego znaczenia nabierają strukturalne oraz funkcjonalne aspekty białka. Związane jest to z budową masy mięśniowej i struktur tkanki łącznej, a także czynnością hormonów peptydowych, białek enzymatycznych, transportujących, odpornościowych i innych warunkujących homeostazę, w tym równowagę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową organizmu.
Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (izoleucyna, leucyna i walina) stanowią także materiał energetyczny dla pracujących mięśni. Podczas treningu organizm człowieka poddawany jest dużym obciążeniom fizycznym i psychicznym. Długie i wyczerpujące treningi zakłócają naturalną równowagę organizmu (homeostazę), prowadzą do pogorszenia wydolności oraz licznych zaburzeń w stanie zdrowia. Podnoszenie efektywności pracy wymaga, zarówno od sportowców wyczynowych jak i amatorów stosowania specyficznych metod odnowy biologicznej, której celem jest uzupełnienie substratów energetycznych oraz innych makro- i mikroskładników w efekcie wzmożonego wysiłku fizycznego.
Większe zapotrzebowanie na białko u sportowców wynika z jego istotnej roli dla zapewnienia prawidłowego przebiegu nasilonych w warunkach intensywnego wysiłku fizycznego procesów metabolicznych. Istotny jest również wpływ białka na potencjał antyoksydacyjny organizmu, decydujący o możliwościach inaktywacji wolnych rodników, ważny ze względu na zjawisko nasilonego stresu oksydacyjnego w sporcie. Białko ma szczególne znaczenie również w żywieniu dzieci i młodzieży uprawiających sport, ze względu na jego rolę w adaptacji organizmu do wysiłku fizycznego oraz regeneracji powysiłkowej, jak i wpływ na prawidłowy rozwój młodego organizmu.
Masa dzięki BCAA?
Aminokwasy pobierane są przez mięśnie szkieletowe w największym stopniu. To w mięśniach ulegają one rozpadowi na inne aminokwasy – przede wszystkim na glutaminę. Mogą również służyć jako źródło energii, choć ma to miejsce głównie podczas diety lub wydłużonego treningu aerobowego. Jednakże wyniki badań laboratoryjnych oraz doniesienia od wielu uznanych i zawodowych kulturystów sugerują, że BCAA wywierają silne działanie antykataboliczne.
Wysoki poziom aminokwasów w krwiobiegu jest dla organizmu jednoznaczny ze stanem wyczerpania się glikogenu mięśniowego i wątrobowego, a także zaawansowanym katabolizmem mięśniowym. Jednocześnie stanowi silny sygnał dla ośrodkowego układu nerwowego o konieczności aktywacji procesów pozyskiwania energii zgromadzonej w tkance tłuszczowej. Podniesienie w krwiobiegu poziomu aminokwasów rozgałęzionych przed lub w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego będzie obniżało ryzyko wystąpienia katabolizmu białek mięśniowych. Podsumowując aminokwasy efektywnie działają antykatabolicznie pomagając w budowaniu czystej masy mięśniowej, przyczyniając się do uzyskania lepszych wyników podczas trenowania, wspomaga również w szybszą regenerację potreningową.
L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina
L-leucyna stanowi najbardziej anaboliczny aminokwas w zestawieniu. Dzięki swoim właściwościom, inicjuje szlaki syntezy białkowej. Dodatkowo wpływa na tempo przemian białkowych, co skutecznie wspomaga mechanizm budowania masy mięśniowej. Leucyna występuje naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego jak: mięso, jaja, ryby, nabiał, również w pokarmach roślinnych np. kukurydza. Wykorzystanie w sporcie jest dość powszechne. Użycie leucyny jest niezbędne w okresie po treningowym, co stanowi podstawę uruchomienia procesów anabolicznych.
L-izoleucyna podobnie jak leucyna, jest aminokwasem egzogennym. Występuje w produktach zawierających białko, m.in. w migdałach, mięsie, orzechach oraz przetworach mięsnych. Jest ona zarówno glukogenna oraz ketogenna i stanowi alternatywne źródło energii, przy niewystarczającej dostępności glukozy lub kwasów tłuszczowych, np. w czasie trwania wysiłku. Jest niezbędna w procesie syntezy białek.
L-walina wykazuje największe działanie ochronne dla mięśni. Stanowi materiał energetyczny, wspomaga prace metabolizmu poprzez dostarczenie energii w trakcie wysiłku fizycznego. Przyczynia się do zabezpieczenia białek przed rozpadem oraz inicjuje procesy naprawcze. Ciekawostką jest to, że działa nootropowo, przyczyniając się do wydzielania neuroprzekaźników. Przekłada się to na wsparcie aktywności umysłowej jak i fizycznej.
BCAA 2:1:1, czy 8:1:1 ?
Liczby to nic innego jak konfiguracja aminokwasów w danym suplemencie. Na przykład 2:1:1 oznacza, że mamy dwa razy więcej leucyny niż izoleucyny i waliny. Tak samo jest z oznaczeniem 8:1:1. W 10 gramach w klasycznym baca 2:1:1 wygląda to w następujący sposób: L-leucyna (4,5g), L-izoleucyna (2,25g), L-walina (2,25g). Natomiast w bcaa 8:1:1 kształtuje się to w następujący sposób; L-leucyna (7,2g), L-izoleucyna (0,9g), L-walina (0,9g). Więc jeśli będzie nam zależeć na podniesieniu anabolizmu wybieramy suplement ze zwiększoną dawką L-leucyny. Natomiast, jeśli chcemy kompleksowo wspierać nasz organizm wybieramy klasyczne BCAA 2:1:1.