Smakowe białko dla wymagających sportowców – Iso Whey Zero Clear

Do katalogu produktów BioTechUSA  dołączyło nowe smakowe białko Iso Whey Zero Clear – bez cukru, tłuszczu, laktozy i glutenu, pełne smaku i dające orzeźwienie!


14.04.2021

Smakowe białko dla wymagających sportowców – Iso Whey Zero Clear

BioTechUSA to bardzo popularna marka wśród sportowców, która oferuje niezliczoną liczbę suplementów i wciąż rozwija swoją ofertę. Teraz do katalogu produktów dołączyło nowe smakowe białko Iso Whey Zero Clear – bez cukru, tłuszczu, laktozy i glutenu, za to pełne smaku i dające moc orzeźwienia!

Iso Whey Zero to jeden ze starszych suplementów BioTechUSA, a zarazem najbardziej rozbudowywana linia smakowa. Białko dostępne jest w aż 20 smakach, co jest niewątpliwie wielką zaleta producenta. Teraz do grona izolatów białka serwatkowego dołączył nowy produkt – Iso Whey Zero Clear w aż 3 smakach. Jednak nie to jest jego największym atutem. Jest nim skład, bo nie mamy tu dodatku cukru, tłuszczu, laktozy i glutenu, a samo białko jest szybko i łatwo przyswajalne. Co więcej, nie jest to typowy kremowy koktajl białkowy, a orzeźwiający, lekki napój! Ma specjalną formułę, bardzo różniąca się od standardowych produktów białkowych na rynku.

Jak białko pomaga w utracie wagi i przybieraniu mięśni?

Białko jest najcenniejszym makroskładnikiem budulcowym mięśni. Osoby budujące mięśnie patrzą przede wszystkim na odpowiednią podaż białka, ale pamiętajmy, że w diecie są ważne również węglowodany i tłuszcze. Białko ponadto wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, ponieważ zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Najnowsze badania dowodzą, że już jedna miarka białka serwatki przed treningiem zwiększa spalanie kalorii w ciągu 24 godzin. Ponadto białko przed treningiem zapewnia mięśniom dopływ anabolicznego budulca, ochrania przed katabolizmem oraz dostarcza aminokwasy niezbędne przy przemianach metabolicznych zachodzących podczas wysiłku. Co więcej, białko jest bardzo ważne dla procesów regeneracyjnych, ponieważ przyśpiesza proces odnowy mikrouszkodzeń po treningu oraz zapewnia sprawniejszą odnowę glikogenu mięśniowego. To z kolei przekłada się na lepsze wyniki sportowe.

Odżywki białkowe typu izolat białka czy koncentrat białka serwatkowego warto spożywać najlepiej do 30 min przed treningiem, najpóźniej do 2 godzin, ponieważ maksymalizuje syntezę białek mięśniowych, a dzięki peptydom zwiększa przepływ krwi do mięśni – jest to tzw. pompa mięśniowa.

Jest niezbędne również po treningu, ponieważ zwiększa syntezę białek i wpływa na rozrost mięśni. Ponadto białko po treningu osłabia poziom kortyzolu, zatem sprzyja szybszej regeneracji potreningowej. Badania wskazują, że spożycie 20-30 g białka po treningu przyspiesza naprawę uszkodzonych tkanek mięśniowych oraz zwiększa adaptację do kolejnego treningu.

Izolat serwatki – dlaczego to najlepszy sposób na suplementację?

Izolat serwatki – dlaczego to najlepszy sposób na suplementację?

Najlepszymi źródłami pełnowartościowego białka są mięsa, jaja, ryby oraz produkty mleczne. Budowaniu masy sprzyjają białka pochodzenia zwierzęcego, ale warto wspomóc się białkiem roślinnym, tu głównie nasionami roślin strączkowych. Gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości białka wraz z pożywieniem, możemy sięgnąć po izolaty białka.

Najpopularniejszym i jednocześnie najskuteczniejszym typem białka, jakie używa się przy budowaniu masy i redukcji, jest właśnie izolat białka serwatkowego. Białko serwatkowe to efekt uboczny produkcji sera o wysokiej wartości odżywczej: ma wysoką zawartość BCAA, leucyny, izoleucyny i waliny, zawiera niewiele glutaminy i argininy. Nie tylko odżywia organizm, ale także nie zawiera zbędnych składników odżywczych.

Białko serwatkowe zazwyczaj dostępne jest w postaci sproszkowanej, jednak zanim do tego dojdzie, z serwatki odciągany jest tłuszcz, laktoza i węglowodany, czyli wszystko, co białkiem nie jest. Ma postać kremowego koktajlu lub orzeźwiającego napoju jest łatwo trawione, szybko się wchłania. Wyróżnia się doskonałym składem aminokwasowym niezbędnym do budowy mięśni, lepiej wspiera proces odnowy po treningu i budowy czystej masy mięśniowej, stąd jest to podstawowy suplement dla każdego sportowca, a zarazem najlepsze białko.

Dowiedz się więcej o znaczeniu białka w diecie: Białko w naszym życiu

Takie produkty jak Iso Whey Zero BioTechUSA są znakomitymi źródłami pełnowartościowego białka, a każda porcja dostarcza mięśniom wszystkich aminokwasów, bez których sprawny rozwój i szybka regeneracja tkanki mięśniowej nie byłaby możliwa.

Izolat białka serwatkowego BioTechUSA – co je wyróżnia?

Izolat białka serwatkowego BioTechUSA – co je wyróżnia?

W Iso Whey Zero jako główne i jedyne źródło białka występuje natywny izolat serwatki, który jest przetwarzany metodą CFM i tym samym zachowuje wszystkie bioaktywne frakcje. Producent dodaje również do białka Iso Whey Zero wolny aminokwas L-glutaminę, co powinno pomóc lepiej zregenerować napięte mięśnie po treningu. Znajdziemy też inne aminokwasy jak L-leucynę, L-izoleucynę i L-walinę, które zwiększają wydolność treningową, mogą też przyspieszyć proces budowania masy mięśniowej.

Izolat białka serwatkowego BioTechUSA wyróżnia się łatwą przyswajalnością, wysoką zawartością aminokwasów. Jest także cennym źródłem różnych związków wspierających odporność, a także sprzyja redukcji i budowaniu masy.

Wśród zalet, które docenią osoby chcące schudnąć, warto wymienić, że izolat białka pozytywnie wpływa na uczucie sytości i pomaga wyciszyć uczucie głodu. Dzięki udziałowi białka redukcja tkanki tłuszczowej nie odbywa się kosztem katabolizmu mięśni. Do tego białko serwatkowe pomaga utrzymać metabolizm na prawidłowym poziomie i podkręca proces spalania tkanki tłuszczowej.

Poznaj białko smakowe BioTech USA – Iso Whey Zero Clear

Iso Whey Zero Clear powstało na bazie izolatu białek serwatkowych i nie zawiera dodatku cukru. To koktajl białkowy, który ma postać orzeźwiającego napoju, a nie kremowego szejka. Dostępne jest w 3 owocowych smakach: ice tea o smaku brzoskwiniowym, owoce tropikalne i limonka.

Co więcej, Iso Whey Zero Clear wyróżnia się zawartością białka. W porównaniu z konkurencyjnymi izolatami, gdzie 84% białka to złoty standard, tutaj jest go aż 97%! To czyni z BioTechUSA Whey Zero wyjątkowym białkiem dla sportowców. Dochodzą jeszcze plusy w postaci dodatku aminokwasów i mamy jakość, którą chwali się BioTechUSA, a i jest przeważająca w opiniach osób sięgających po tę odżywkę.

Jak dawkować białko Iso Whey Zero Clear BioTechUSA?

Jak dawkować białko Iso Whey Zero Clear BioTechUSA?

Dawkowanie Iso Whey Zero Clear BioTechUSA jest proste. Białko ma postać proszku i wystarczy do shakera dodać 1 miarkę lub 2 czubate łyżki, które odpowiadają 25 gramom. Następnie dolewamy 300 ml, mocno wstrząsamy i odstawiamy na około minutę.

Jedna porcja Iso Whey Zero Clear ma tylko 88 kcal, 21 g białka w tym 4,5 g BCAA.

Ile białka dziennie potrzebujesz?

Normy żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia wskazują, że białko powinno pokrywać między 10 a 20% dziennego zapotrzebowania. Dodatkowo minimalna ilość białka w przeliczeniu na kilogram masy ciała nie powinna być mniejsza niż 0,8 g, a dla osób aktywnych wynosi maksymalnie 2 g na kg masy ciała. W przypadku osób mało lub średnio aktywnych nie powinna przekraczać 1 g.

Ogólnie wytyczne spożycia białka w zależności od celu i trybu życia:

  • przy redukcji spożywamy białko od 1,5 do 2,2 g /kg masy ciała,

  • przy dyscyplinach wytrzymałościowych jest to 1,3 do 2g/kg masy ciała,

  • dla osób z siedzącym trybem życia jest to maksymalnie 0,8g/kg masy ciała .

Dawkowanie odżywek białkowych jest uzależnione od diety, stylu życia, treningów, wagi, płci i indywidualnego zapotrzebowania. Ogólnie zaleca się przyjmować około 20-40 g odżywki białkowej, w porze okołotreningowej, najlepiej po treningu w połączeniu z węglowodanami.

Białko pomaga schudnąć. Nie wierzysz? Sprawdź nasz artykuł: Czy jest mi potrzebne białko?


Hirdetés

Kiedy stosować Iso Whey Zero Clear?

Niedobór białka może doprowadzić do zaburzenia powstawania oraz funkcjonowania procesów odbudowy i regeneracji, a także wpływać niekorzystnie na próby budowania masy mięśniowej i redukcję. Nie tyle ważna jest odpowiednia podaż białka, co jego rodzaj. Sportowcom zaleca się białko serwatkowe, które najlepiej suplementować godzinę przed treningiem, aby zapewnić szybki zastrzyk aminokwasów i lepiej chronić mięśnie. Białko po treningu natomiast pozwala na szybką regenerację mięśni.

Nie trzeba jednak trenować, aby brać odżywkę białkową. Izolaty białka Iso Whey Zero Clear BioTechUSA sprawdza się również w dni nietreningowe jako uzupełnienie codziennej diety o dowolnej porze dnia. To świetna propozycja dla osób preferujących postać lekkiego, orzeźwiającego napoju zamiast kremowej masy oraz dla osób, które lubią smaki owocowe.



Co byś poprawił w tym artykule?




Treść mogłaby być...





Anuluj

Podoba ci się ten artykuł?

Ulubione artykuły

Podobne artykuły

Podobne produkty