Przejdź do treści
Lifestyle

Korzystny wpływ sprzężonego kwasu linolowego i kapsułek z CLA

Korzystny wpływ sprzężonego kwasu linolowego i kapsułek z CLA

Podstawowym warunkiem utraty masy ciała jest spożywanie mniejszej ilości energii od zużywanej przez nasz organizm, w ten sposób brakującą energię będzie on uzupełniał z rezerw naszego organizmu, pomagając w tym w rozpadzie tkanek tłuszczu. Niedobory energii możemy natomiast kontrolować przyjmowaniem odpowiednich składników odżywczych. Suplementy diety mogą być bardzo pomocne  w kontrolowaniu spożywania kalorii, na przykład w ten sposób, że zmniejszają apetyt lub pomagają w większym zużyciu energii w ruchu lub bez. Kapsułka CLA jest świetną pomocą, jeżeli zamierzasz schudnąć – bez względu na to, czy zamierzasz pozbyć się dużej czy małej nadwagi. Z tego artykułu możesz dowiedzieć się, czym jest kapsułka CLA, do czego się nadaje, jak działa i jak ją warto zażywać w celu osiągnięcia maksymalnej efektywności.

Co to jest CLA?

Co to jest CLA?

CLA to skrót od angielskiego Conjugated Linoleic Acid, co po polsku oznacza sprzężony kwas linolowy. Kwas linolowy jest kwasem tłuszczowym, którego nazwa pochodzi od lnu, chociaż znajduje się nie tylko w nim. Sprzężony oznacza natomiast spójny, jednolity.

Powszechnie wiadomo, że siemię lniane jest źródłem jednego z najbardziej pożytecznych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z którego wyrabia się olej lniany. CLA jest więc źródłem wielonienasyconego egzogenne kwasu tłuszczowego.

W czym pomaga CLA?

Z powodu spożywania dużej ilości mięsa oraz z powodu złego znoszenia temperatury przez niektóre oleje roślinne, spożywamy bardzo mało pokarmów będących źródłami egzogennych kwasów tłuszczowych, które dla organizmu byłyby z wielu powodów pożyteczne. Chociaż tłuszcze są prastarymi wrogami dietetycznego sposobu żywienia się i na pierwszym miejscu chcemy się ich pozbyć w celu utraty wagi, trzeba wiedzieć, że należałoby je spożywać w celu utrzymania przemiany materii i jej odpowiedniego funkcjonowania. Spożywanie tłuszczów, a szczególnie tłuszczów egzogennych jest bardzo ważne z punktu widzenia czystości żył, odpowiedniego działania krwioobiegu, przyswajania witamin, działania układu nerwowego i bardzo wielu innych przyczyn. Jedną z naszych tkanek wymagających największej ilości energii jest tkanka mięśniowa, co jest wyjątkowo korzystne, ponieważ przy większej masie mięśni możemy spożywać więcej kalorii. Jednocześnie, jeżeli organizm nie posiada odpowiedniego zaopatrzenia w substancje odżywcze, pozbywa się także tkanki mięśniowej. Oznacza to, że jeżeli spalimy mięśnie, wtedy masa tłuszczowa nie będzie się w odpowiedniej mierze zmniejszała. Wtedy pomocne będzie CLA, ponieważ dzięki zawartości tego kwasu tłuszczowego podczas diety pomaga on w utrzymaniu i zachowaniu masy mięśniowej.

Badania wykazały, że wśród osób biorących CLA w kapsułkach, wchłanianie tłuszczu i zwiększanie tkanki tłuszczowej zostało zahamowane, a przyspieszone zostało spalanie tłuszczu. Poprawiła się regulacja przemiany materii tłuszczów i białek i osoby te zbudowały lepiej wyrzeźbione mięśnie.

W badaniach wykazano, że komórki tłuszczowe nie urosły do większych rozmiarów u osób, które zażywały CLA, ponieważ przypuszczalnie zapobiegła ona w działaniu enzymów, które są odpowiedzialne za wzrost komórek tłuszczowych.

Badania wykazały świetne wyniki także u osób, które uprawiały sport przy zażywaniu kapsułek CLA, jak również u tych, które nie uprawiały sportu. W obu grupach zmniejszyły się proporcje tłuszczu w organizmie, jednocześnie u osób uprawiających sport można było zaobserwować także wzrost mięśni.

Pod wpływem CLA organizm rozpoczyna rozbicie tłuszczów w organizmie, które są następnie zużywane, jako źródło energii w trakcie aktywności fizycznej i codziennym życiu. Jednocześnie przy braku ćwiczeń fizycznych wyniki nie są znaczące, wpływ jest znacznie mniejszy, tak więc celowe jest zażywanie kapsułek CLA w połączeniu z ruchem.

Dobroczynne działania CLA

1. Spalanie tłuszczu:

Zgodnie z powyższymi, CLA pomaga w rozbicia odłożonego tłuszczu i wykorzystaniu go jako źródło energii, przyczyniając się tym do procesu spalania tłuszczów. Jednocześnie pomaga tym także we wzroście masy mięśniowej oraz poprawia efektywność CLA, ponieważ wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię i w ten sposób wprowadzanie energii odpowiednio do poprzedniej masy mięśni skutkuje powstaniem niedoboru energii, co prowadzi do dalszej utraty masy ciała, ale tylko w przypadku, jeżeli odpowiednio się odżywiamy! CLA obniża w organizmie także poziom insuliny, który to hormon jest odpowiedzialny za odkładanie w organizmie, przez co ze spożytych pokarmów odkłada się mniej kalorii i o wiele lepiej są one użytkowane podczas ruchu i uprawiania sportu.

2. Astma:

CLA podnosi w organizmie poziom enzymów DHA i EPA, które są kwasami tłuszczowymi Omega 3, są one wyjątkowo pożyteczne z punktu widzenia funkcjonowania organizmu człowieka. Te kwasy tłuszczowe efektywnie walczą ze stanami zapalnymi, co może być pożyteczne w przypadku chorych na astmę. Poprawia się stan dróg oddechowych i dzienna konsumpcja 4,5 g CLA prowadzi także do zmniejszenia nadpobudliwości. W organizmie chorych na astmę produkowane są leukotrieny, które są molekułami tłuszczowymi systemu odpornościowego prowadzącymi do zawężenia oskrzeli. CLA poprawia stan chorych na astmę w ten sposób, że ogranicza działanie molekuł regulujących wytwarzanie leukotrien bez uszkadzania żył.

3. Rak, nowotwory:

Chociaż pozytywne rezultaty uzyskano dotychczas jedynie podczas eksperymentów na zwierzętach wykazano, że przy pomocy CLA pewne guzy potrafiono zmniejszyć nawet o 50%, to eksperymenty te są wyjątkowo obiecujące. Takimi typami nowotworów były nowotwory skóry, piersi, czy nawet płuc. Pozytywne zmiany nastąpiły nie tylko w już istniejących nowotworach, lecz naukowcy stwierdzili, że dawkowanie CLA efektywnie zmniejszyło również niebezpieczeństwo wystąpienia raka, ponieważ CLA ochroniło komórki przed zachorowaniem na raka w warunkach, które sprzyjały jego powstawaniu.

4. System odpornościowy:

Dużo ćwiczeń, diety ubogie w składniki odżywcze, duża ilość szkodliwych substancji, które dostają się do organizmu, to czynniki, które są bardzo szkodliwe dla naszego układu odpornościowego. Organizm sygnalizuje swoje wyczerpanie tym, że jesteśmy bardziej zmęczeni, podatni na niektóre choroby, jak na przykład przeziębienie. Badania wykazały, że zażywanie CLA wspiera system odpornościowy w jego efektywnym funkcjonowaniu, zmniejsza procesy kataboliczne, to znaczy destrukcyjne, burzące, które rozwijają się w organizmie w przypadku choroby, gorączki. Przy zażywaniu CLA poprawia się też reakcja ze strony systemu odpornościowego.

5. Wysokie ciśnienie:

Choroby układu krążenia obok raka znajdują się w naszym kraju na czołowej pozycji wśród przyczyn śmierci. Ich główną przyczyną jest wysokie ciśnienie krwi spowodowane stresem. Na podstawie badań, CLA może być pomocne w poprawie stanu przy stosowaniu odpowiedniej diety, choć oczywiście nie kompensuje stresującego życia oraz nieumiejętności radzenia sobie nim. Jednakże CLA przyczynia się do zmniejszenia ilości tłuszczu oraz poziomu triglicerydów w organizmie, które powodują ich odkładanie się w naczyniach krwionośnych oraz zwężenia naczyń krwionośnych. Zwężenie naczyń krwionośnych jest jedną z przyczyn wzrostu ciśnienia krwi. Dzięki kompleksowemu działaniu, CLA przyczynia się także do redukcji ciśnienia krwi.

6. Choroby serca:

W poprzednim punkcie była już mowa o tym, że zażywanie CLA wspomaga prawidłowe działanie układu krążenia oraz w zatrzymaniu pogarszania się jego stanu. Poprzez obniżenie poziomu triglicerydów oraz cholesterolu, krążenie krwi jest bardziej efektywne, przez co poprawie ulega zaopatrzenie w tlen oraz w substancje odżywcze, co jest wynikiem działania CLA. Zażywanie CLA powoduje też zmniejszenie ryzyka zachorowań sercowo-naczyniowych związanych ze stanem rezystencji insulinowej.

7. Zwiększanie masy mięśni:

CLA poprawia podstawową przemianę materii, przyczyniając się tym do podniesienia dziennego zużycia energii oraz do zmniejszenia tłuszczu. Jednocześnie badania wykazały, że zmniejszenie tkanki tłuszczowej nie wiąże się ze zmniejszeniem wagi ciała, a przyczyną jest to, że równolegle z tym procesem konsumpcja CLA wspomaga i poprawia wzrost chudej masy mięśniowej, co polepsza stosunek mięśni do tłuszczu. Wraz ze wzrostem masy mięśniowej zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na kalorie oraz ich zużycie, tak jak pod wpływem uprawiania sportu poprawie ulega wygląd zewnętrzny oraz estetyka mięśni.

W jakich potrawach znajduje się CLA?

W jakich potrawach znajduje się CLA?

CLA znajdziemy w wielu artykułach żywnościowych, codziennie spożywamy. Jednocześnie w tłuszczu zawartym w danej potrawie jest go niewiele. Jeżeli popatrzymy na zawartość CLA w tłuszczach znajdujących się w pożywieniu, zauważymy, że ilość CLA potrzebną do wykorzystania jego korzystnego wpływu otrzymamy poprzez jedzenie wielkich ilości tłuszczu. Prowadziłoby to do zbyt wielkiej konsumpcji tłuszczu. Tak więc, chociaż teoretycznie z żywności można uzyskać wystarczającą ilość CLA, w praktyce oznacza to konsumowanie znacznej nadwyżki kalorii. Dlatego w tym przypadku warto zwrócić się do suplementów diety w celu uniknięcia zbyt wysokiej konsumpcji kalorii. CLA można znaleźć w żywności pochodzenia zwierzęcego, tak więc również wegetarianie powinni zastanowić nad zażywaniem CLA w formie suplementu diety. Mięso wołowe i baranina, jak również mleko od krowy zawierają 4,5-5,5 mg CLA w jednym gramie ich tłuszczu, spośród serów, ser cheddar zawiera większą ilość – dokładnie 3,6 mg w 1 gramie tłuszczu. Jednocześnie w mięsie z kurczaka, mięsie wieprzowym zawartość CLA nie osiąga 1 mg na gram ich tłuszczu.

Zawartość CLA w tłuszczu różnych artykułów żywnościowych:

  • Wołowina: 4.2 mg / 1 g tłuszczu
  • Baranina: 5.6 mg / 1 g tłuszczu
  • Kurczak: 0.9 mg / 1 g tłuszczu
  • Wieprzowina: 0.6 mg / 1 g tłuszczu
  • Mleko krowie: 5.5 mg / 1 g tłuszczu
  • Twaróg: 4.5 mg / 1 g tłuszczu
  • Ser cheddar: 3.6 mg / 1 g tłuszczu

Jak najlepiej dawkować CLA?

W badaniach stosowano na ogół dawki 1-2 g CLA. W trakcie badań nieraz stosowano dawki powyżej 3 g, wtedy, chociaż nie wykryto działań ubocznych, nie odnotowano zwiększenia wpływu, tak więc podniesienie dawki do takich rozmiarów nie jest potrzebne. Z punktu widzenia przedawkowania, nie znaleziono żadnego szkodliwego wpływu ubocznego, ale przyspieszenie przemiany materii może dać nieprzyjemne objawy, podobnie jak spożywanie zbyt dużej ilości jakiegokolwiek tłuszczu lub oleju.

CLA można spożywać przez długi czas z powodu jego pozytywnego wpływu na zdrowie.

Zaleca się zażywać go po dwóch posiłkach, na przykład jedna dawka po obiedzie i jedna po kolacji lub też po innych większych posiłkach.

CLA mogą zażywać zarówno osoby o odpowiedniej masie ciała, które pragną ją utrzymać, jak i osoby zamierzające zredukować wagę lub poprawić kompozycję swego ciała. W artykułach żywnościowych znajduje się bowiem ten kwas tłuszczowy, lecz jego ilość nie jest wystarczająca do osiągnięcia celu, tak więc z samej żywności trudno spożyć niezbędną dawkę. Dokładnie w tych przypadkach zaleca się jego zażywanie w formie suplementów diety.