Witaminy a utrata wagi
Witaminy mogą być katalizatorami w naszym organizmie, dlatego na uzupełnianie ich niedoboru należy zwracać uwagę nie tylko jeśli chcesz zadbać o zdrowie lub zapobiec przesileniu wiosennemu. To, co dzieje się ze składnikami odżywczymi – bez względu na to, czy są składowane, czy wykorzystywane – jest regulowane za pośrednictwem złożonych procesów biochemicznych, które aktywowane są przez enzymy. A za funkcjonowanie tych enzymów odpowiedzialne są witaminy i minerały. Jeśli w twojej diecie brakuje witamin, organizm będzie próbował uzupełnić puste kalorie, co będzie skutkowało przejadaniem się.
Które witaminy są najważniejsze, i które uzupełniać w czasie diety?
Witaminy z grupy B
Witaminy te muszą być uzupełniane, ponieważ pełnią ważną rolę nie tylko w rozkładzie białek, tłuszczów i węglowodanów, ale także ochronie systemu nerwowego, wzroku oraz skóry.
Najlepszym źródłem witamin z grupy B są jaja, mięso, pełnoziarniste zboża oraz rośliny strączkowe.
Witamina C
To jedna z najważniejszych witamin, nie tylko z powodu swoich właściwości antyoksydacyjnych, ale także ze względu na optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego. Przyjmowanie dodatkowych ilości witaminy C jest szczególnie ważne, jeśli przechodzimy na dietę na początku wiosny lub pod koniec zimy, chcąc być ładną w czasie lata, ponieważ w tym czasie zapasy witamin w organizmie ulegają wyczerpaniu, a dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Doskonałym rozwiązaniem jest kiszona kapusta, ponieważ ma ona w sobie mnóstwo witaminy C, ale jakiekolwiek świeże warzywa lub owoce, owoce dzikiej róży także są jej doskonałym źródłem.
Pamiętajmy, że brak witamin często skutkuje uczuciem wyczerpania, które w czasie diety może być bardzo ryzykowne. Gdy jesteś zmęczona masz większą ochotę na słodycze i węglowodany. Jeśli poddajesz się pokusie, wchodzisz w błędne koło natychmiastowego pochłaniania przekąsek lub posiłków.
Witamina D
W ostatnim czasie prowadzono wiele badań nad witaminą D. Niestety wiele osób cierpi z powodu jej niedoborów, szczególnie w czasie zimy. Sama witamina D jest prekursorem działającym jak hormon. Powstaje w skórze pod wpływem światła słonecznego lub jest dostarczana wraz z pożywieniem.
Jest ona bardzo potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz do utrzymania odpowiedniego poziomu wapnia, a zatem do budowania i utrzymania prawidłowej struktury kości.
Badania wskazują, że ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II oraz otyłości jest związane z niedoborem witaminy D. W przypadku cukrzycy typu II uzupełnienie witaminy D poprawia funkcjonowanie komórek beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny.
Doskonałymi źródłami witaminy D są wątróbka, żółtka jaj, morskie ryby oraz sery.
Witamina A
Witamina A działa jak katalizator w wielu procesach metabolicznych, ale jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz systemu odpornościowego. Jest to także klucz do urody i zdrowej i napiętej skóry – przecież nie tylko chcemy być szczupłe, ale także piękne!
Może być uzupełniana poprzez spożywanie produktów odzwierzęcych np. wątróbki, masła lub sera, a jej prowitamina – beta-karoten – można znaleźć w dużych ilościach w dyni, brzoskwiniach i marchwi.
Chociaż nie jest witaminą, nie należy zapominać o uzupełnianiu chromu. Pełni on ważną funkcję w przemianie węglowodanów i cukrów, reguluje poziom cukru we krwi i poprawia bilans energetyczny. Dodatkowo przyspiesza łączenie niektórych aminokwasów (metioniny, glicyny, seryny). Można go znaleźć pełnoziarnistych zbożach, roślinach strączkowych, wątróbce oraz szpinaku.
Konsumpcja różnorodnych składników odżywczych w czasie diety jest niezbędna. Niedobory tych składników mogą prowadzić do wielu problemów i wraz z kilogramami możesz także stracić zdrowie. Kluczowe będzie także odpowiednie rozłożenie posiłków w czasie, co pomoże w osiągnięciu celów oraz pozwoli zapobiec zaburzeniom metabolicznym.
Gabriella Silye