Cynk i selen: korzyści we wspomaganiu odporności
Witaminy to substancje, których pewne ilości są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i rozwoju zdrowia fizycznego. Kontrolują wiele procesów zachodzących w naszym ciele. Już sam wyraz „vita” zawarty w słowie witamina, który oznacza życie, pokazuje ich niebagatelną rolę. Bardzo dużo witamin tworzy podstawowe składniki enzymów, które biorą udział w produkcji energii
i wydolności treningowej. Natomiast niektóre z nich odpowiedzialne również są za działanie układów: odpornościowego, hormonalnego czy też nerwowego. Cynk posiada bardzo ważny wpływ na podstawowe procesy życiowe. Odpowiedzialny jest między innymi za aktywność ponad 200 enzymów znajdujących się w naszym ciele. Selen to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wyróżnia się właściwościami antyoksydacyjnymi oraz korzystnie wpływa na działanie tarczycy.
Rola przeciwutleniaczy w organizmie
Przeciwutleniacze to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, które organizm wytwarza w reakcji na presję środowiskową i inne. Nazywa się je czasem „zmiataczami wolnych rodników”. Źródła przeciwutleniaczy mogą być naturalne lub sztuczne. Uważa się, że niektóre pokarmy roślinne są bogate
w przeciwutleniacze. Organizm wytwarza również pewne przeciwutleniacze, zwane endogennymi przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze, które pochodzą spoza organizmu, nazywane są egzogennymi.
Co to są wolne rodniki i jak powodują uszkodzenia komórek?
Wolne rodniki to po prostu atomy, które nie mają pary. Atomy tlenowe w naszym ciele powinny posiadać parzystą liczbę elektronów. Atom tlenowy traci swoją pierwotną równowagę i zaczyna poszukiwać brakującego elektronu w najbliższym otoczeniu, odbierając elektrony innym atomom tlenowym. W ten sposób powstają kolejne niekompletne atomy tlenowe – wolne rodniki. Dla zdrowia człowieka najbardziej niebezpieczny jest fakt, że niekompletny atom tlenowy poszukuje elektronu nie tylko w obrębie atomów tlenowych – jest zdolny odebrać elektron także atomom białka. Długotrwały proces transpozycji elektronów prowadzi do zniszczenia struktury białek, czyli uszkodzeń błon komórkowych czy struktur DNA, co ma katastrofalne dla naszego zdrowia skutki.
Wraz z wiekiem organizm traci zdolność do zwalczania działania wolnych rodników. Rezultatem jest więcej wolnych rodników, więcej stresu oksydacyjnego i więcej uszkodzeń komórek, co prowadzi do procesów degeneracyjnych, a także „normalnego” starzenia. Różne badania i teorie powiązały stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki z:
-
choroby ośrodkowego układu nerwowego , takie jak choroba Alzheimera i inne demencje
-
choroba sercowo-naczyniowa spowodowana zatkanymi tętnicami
-
zaburzenia autoimmunologiczne i zapalne , takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i rak
-
zaćma i związane z wiekiem pogorszenie wzroku
-
związane z wiekiem zmiany w wyglądzie, takie jak utrata elastyczności skóry, zmarszczki, siwienie włosów, wypadanie włosów i zmiany w strukturze włosów
-
cukrzyca
-
genetyczne choroby zwyrodnieniowe, takie jak choroba Huntingtona lub Parkinsona
Co to są przeciwutleniacze i jak neutralizują wolne rodniki?
Przeciwutleniacze to cząsteczki, które zapobiegają utlenianiu innych cząsteczek. To substancje chemiczne, które zmniejszają lub zapobiegają działaniu wolnych rodników. Dają elektron wolnym rodnikom, zmniejszając w ten sposób ich reaktywność. To, co sprawia, że przeciwutleniacze są wyjątkowe, to fakt, że mogą oddać elektron, nie stając się samymi reaktywnymi wolnymi rodnikami.
Najlepsze witaminy antyoksydacyjne i ich naturalne źródła
Trzy główne przeciwutleniające witaminy to beta-karoten, witamina C, witamina E, selen i cynk. Znajdziesz je w kolorowych owocach i warzywach , zwłaszcza w fioletowych, niebieskich, czerwonych, pomarańczowych i żółtych odcieniach.
Beta-karoten i inne karotenoidy: morele, szparagi, buraki, brokuły, kantalupa, marchew, kukurydza, zielona papryka, jarmuż, mango, rzepa i kapusta włoska, nektarynki, brzoskwinie, różowy grejpfrut, dynia, dynia, szpinak, słodkie ziemniaki, mandarynki , pomidory i arbuz
Witamina C : jagody, brokuły, brukselka, kantalupa, kalafior, grejpfrut, spadzi, jarmuż, kiwi, mango, nektarynka, pomarańcza, papaja, groszek śnieżny, słodkie ziemniaki, truskawki, pomidory oraz czerwona, zielona lub żółta papryka
Witamina E : brokuły (gotowane), awokado, boćwina, gorczyca i rzepa, mango, orzechy, papaja, dynia, czerwona papryka, szpinak (gotowany) i nasiona słonecznika
Cynk: wątróbka cielęca, pestki dyni, kakao, wątroba wieprzowa, pieczeń wołowa, nasiona fasoli, kasza gryczana, sardynki w puszce oraz zielony groszek.
Selen: do najbogatszych źródeł selenu możemy zaliczyć; tuńczyk, łosoś, jaja kurze, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, owoce morza oraz ryby, czosnek, cebula, pieczywo razowe, kasza gryczana
Najlepsze suplementy cynku i selenu od BioTechUSA
-
Multi mineral complex – Multi Mineral Complex marki Biotech to solidna porcja składników mineralnych, które są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Produkt oparty jest na bazie naturalnych, bezpiecznych dla zdrowia składników, dostępny jest w formie niewielkich, łatwych w suplementacji tabletek.
-
Multivitamin for men – Ta unikalna kompozycja witamin pozwala pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Wspomaga pracę układu nerwowego, przeciwdziała zmęczeniu oraz zwiększa pokłady energii. Preparat dostarcza również wysokiej jakości składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, bor, cynk, miedź, mangan, krzem, chrom, selen oraz jod. Ich niedobór może leżeć u podłoża problemów z koncentracją, zasypianiem, osłabieniem, płodnością oraz libido.
-
Zinc+Chelate – Cynk jest mikroskładnikiem, który bierze udział w większości funkcji w organizmie. Wspomaga system immunologiczny.Odpowiedni poziom cynku jest kluczowy dla prowidłowego funkcjonowania, w przypadku mężczyzn pierwiastek ten wspomaga produkcję testosteronu. W niniejszym produkcie znajduje się najlepiej przyswajalny chelat cynku.
Jak cynk i selen wpływają na funkcje odpornościowe?
Cynk jako, że jest składnikiem enzymów, uczestniczy w przemianach tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Dodatkowo wpływa na właściwą pracę układu odpornościowego. Powszechnie znane jest również działanie cynku na kobiecy i męski układ rozrodczy. Selen stanowi składnik niemalże 20 enzymów zawartych w ludzkim organizmie, w tym również bardzo ważnego czynnika antyoksydacyjnego – peroksydazy glutationowej. Związek ten chroni czerwone krwinki oraz błony komórkowe przed działaniem szkodliwych, wolnych rodników. Selen pełni również ważną rolę w zakresie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy.
Co oznacza „efekt synergii”?
To bardzo ważny proces, polegający na współdziałaniu dwóch lub więcej czynników / elementów, których łączna interakcja pozwala uzyskać większy efekt od efektu ich pojedynczego działania. Ważne mikroelementy takie jak cynk i selen, wspomagają efekt synergii i chronią elementy komórek przed stresem antyoksydacyjnym.
W jaki sposób cynk wzmacnia odporność? Jakie są skutki niedoboru cynku?
Wyliczając właściwości cynku należy wspomnieć o jego działaniu przeciwutleniającym. Jest on bowiem silnym antyoksydantem, czyli związkiem zmniejszającym ilość wolnych rodników w organizmie. Cynk wspomaga także leczenie takich chorób jak: cukrzyca, choroby tarczycy, hemoroidy, zapalenie jelit, wrzody żołądka, osteoporoza. Cynk uczestniczy także w prawidłowym funkcjonowaniu zmysłów, głównie smaku i zapachu. Niedobór cynku w diecie może powodować ciężkie zaburzenia w naszym organizmie. Takie jak brak apetytu, obniżona odporność organizmu i często nawracające infekcje, nieregularne miesiączkowanie, łamliwość paznokci oraz wypadanie włosów, problemy z pamięcią
i koncentracją. Należy zaznaczyć, że długotrwały niedobór cynku w diecie może spowodować niedokrwistość, kurzą ślepotę, spowolnienie wzrostu u dzieci, zaburzenia trawienia, problemy hormonalne w tym również bezpłodność.
Jak selen wpływa na odpowiedź immunologiczną? Jakie są skutki niedoboru selenu?
Selen jest również niezbędny do normalnej, zdrowej odpowiedzi immunologicznej. Wśród enzymów, na które największy wpływ ma status selenu, jest peroksydaza glutationu 1 (GPX1), białko zawierające selen o znanych właściwościach przeciwwirusowych. GPX1 zmniejsza stres oksydacyjny poprzez wykorzystanie glutationu do redukcji nadtlenku wodoru do wody, zmniejszając w ten sposób szkodliwy wpływ tej reaktywnej formy tlenu na komórki odpornościowe. Niedobór selenu zwiększa podatność na grypę, a także na wirusowe zapalenie wątroby typu B, C. Niski poziom selenu nie tylko zwiększa ryzyko infekcji, ale także przyczynia się do pojawienia się nowych i bardziej zjadliwych szczepów grypy. Może wówczas dawać objawy ciągłego zmęczenia, osłabienia mięśni, problemów z potencją i stanami zapalnymi skóry.
Selen i cynk para idealna
Selen i cynk wykazują wobec siebie działanie antagonistyczne. Jednak nie można odczytywać tego tylko tak, że jeden drugi pierwiastek eliminuje. To jest w tym przypadku błędne założenie. Kojarzenie antagonizmu jako wyłącznie zjawiska wypierania zdecydowanie częściej dotyczy usuwania metali ciężkich z organizmu. W przypadku selenu i cynku chodzi o zachowanie właściwych relacji między nimi, co jest w wielu przypadkach o wiele istotniejsze od ich prawidłowego stężenia.
Aleksandra Forysiak