Zdrowo I pysznie bez laktozy
Jeśli teraz boli cię brzuch, masz uczucie pełności, nadmierne gazy i zastanawiasz się co dzieje się z twoim żołądkiem pewnie źle tolerujesz zawartą w produktach laktozę. Jak radzić sobie z problemem, które produkty spożywać, a jakie eliminować? Sprawdź.
KRÓTKIE PRZYPOMNIENIE
Czy pamiętasz, na czym polega nietolerancja laktozy?
Laktoza jest cukrem zawartym w mleku, która pod wpływem enzymu laktazy rozpada się w twoim organizmie na dwa cukry proste glukozę i galaktozę. W przypadku niedoboru wspomnianego enzymu, niestrawiona laktoza przechodzi do jelita grubego i tam ulega fermentacji.
Ilość laktozy, jaką dana osoba może tolerować zależy od wieku człowieka i szybkości trawienia pokarmu. Nietolerancję mogą wywoływać już bardzo małe ilości produktów zawierających laktozę, podczas gdy u innych niepokojące objawy pojawiają się dopiero po zjedzeniu większej ilości produktów, które ją zawierają.
LAKTOZA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Do żywności o wysokiej zawartości laktozy zaliczamy:
- Mleko, koktajle mleczne i inne napoje na bazie mleka
- Bita śmietana i śmietanka do kawy
- Lody, sorbety
- Ser
- Masło
- Puddingi, sosy
- Zupy kremowe, sosy śmietankowe
- Jogurt
- Pokarmy z mleka
Produkty o niższej zawartości laktozy to:
- Chleb i wyroby piekarnicze
- Czekolada mleczna
- Sosy do sałatek
- Płatki śniadaniowe oraz batony zbożowe
- Ziemniaki, zupy instant, ryż i makaron
- Cukierki i inne przekąski
- Gotowe mieszanki do robienia naleśników, ciastek i ciasteczek
- Margaryna
W przypadku bardzo zaawansowanej nietolerancji laktozy należy się również wystrzegać produktów, które na etykietach posiadają informację o możliwej zawartości mleka. Należą do nich:
- Serwatka
- Kazeiny
- Nugat
- Sucha masa mleczna
- Zsiadłe mleko
- Suche mleko w proszku
Warto pamiętać, że laktozę w przemyśle spożywczym stosuje się także przy wyrobie wędlin, kiełbasy i innych wyrobów mięsnych. Najczęściej są to ilości śladowe ale niestety nawet taka zawartość może wywoływać reakcje alergiczne.
DIETA
Osoby z hipolaktazją powinny zastępować produkty mleczne, po spożyciu których odczuwają dolegliwości, produktami dostarczającymi podobnych składników odżywczych. Dietę należy komponować tak, by w jak największym stopniu pokrywała zapotrzebowanie na składniki odżywcze, bazując na produktach pochodzenia naturalnego. Jeżeli jest to niemożliwe, wówczas należy rozważyć suplementację. Należy uwzględniać w niej produkty nie zawierające laktozy, bogate przede wszystkim w wapń, witaminy B2 i B12 oraz białko, cynk, magnez i potas. Ważne jest również uwzględnianie produktów bogatych w witaminę D, która znacząco zwiększa przyswajalność wapnia.
CENNE WSKAZÓWKI
- Dolegliwości związane z nietolerancją laktozy łagodzi spożywanie mleka w połączeniu z innymi produktami, głównie takimi, które długo przebywają w przewodzie pokarmowych. Wówczas laktaza dłużej działa na cukier mleczny
- Pomocne w trawieniu mleka jest przyjmowanie przed jego spożyciem preparatu zawierającego naturalny enzym – laktazę. Preparat ten można również dodawać do mleka lub przygotowanych z niego potraw.
- Mleko zastąpić można jogurtem, kefirem lub maślanką zawierającymi żywe kultury bakterii, produkującymi laktazę, która częściowo rozkłada w przewodzie pokarmowym laktozę. Jogurty z żywymi kulturami bakterii najlepiej spożywać razem z innymi produktami w celu zneutralizowania kwaśnego odczynu soku żołądkowego, który chroni przed zabiciem bakterii.
- Gęsta konsystencja jogurtów powoduje przedłużenie czasu ich przejścia przez przewód pokarmowy, wpływając na dłuższy kontakt z laktazą.
BEZLAKTOZOWE PYSZNOŚCI
Na koniec kilka przepisów, będących dowodem na to, że cierpiąc na hipolaktację można jeść zarówno smacznie, jak zdrowo.
Rureczki kokosowe:
Składniki na 11 małych naleśników:
1 szklanka mąki kokosowej
1 łyżka erytrolu
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
szczypta vanilla bourbon
1 łyżka oleju kokosowego
bezkaloryczny dżem
1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować.
2. Odstawić na 10-15 minut i ponownie wymieszać.
3. Olej kokosowy rozgrzać na małym ogniu.
4. Wylewać ciasto i rozprowadzać po patelni, szybkim ruchem, formując placuszki.
5. Podsmażać kilka minut i przełożyć na drugą stronę.
6. Po usmażeniu smarować środek 1 łyżeczką dżemu i zawijać w rulon.
7. Podawać od razu po przygotowaniu
Naleśniki bananowo-wiśniowe
Składniki na 4 naleśniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 miarka bananowo-wiśniowej odżywki białkowej BioTech Usa
1 łyżka mąki kasztanowej
120 ml mleka kokosowego
1 jajko
bezlaktozowy serek
suszona żurawina, rodzynki, daktyle
1. Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut aby zmiękły.
2. Mleko zmiksować z odżywką białkową. Dodać kaszę jaglaną, jajko, mąkę kasztanową i zmiksować całość na gładką rzadką masę.
3. Wlać masę na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z jednej strony ok. 2 minut, delikatnie obrócić i smażyć jeszcze minutę.
4. Owoce odsączyć na papierowym ręczniku, dodać do serka i wymieszać.
5. Przygotowaną masą wysmarować naleśniki i zawinąć.
6. Posypać erytrolem.
Trufle bakaliowe
Składniki:
300 g suszonych bakalii
150 g mielonych orzechów brazylijskich
50 g mielonych orzechów nerkowca
cynamon, kardamon, mielony imbir
mak lub kakao (do obtoczenia)
- Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Po 20-30 minutach, zblendować je na papkę.
- Wymieszać masę z bakalii z orzechami i przyprawami.
- Z masy ulepić małe kuleczki i obtaczać je w kakao lub w maku.
SMACZNEGO!
———-
Paulina Pietraszewska
Facebook: Healthy Vibes