Pij mleko, ale nie od krowy!
Kiedy już jakiś czas temu ogłoszono przełomowe wyniki badań na temat krowiego mleka, świat zawirował. Tak popularny i zdrowy napój, bogaty w witaminy i w tak bardzo potrzebny naszym kościom wapń, okazał się w jednej chwili źródłem wielu schorzeń i dolegliwości utrudniających życie oraz negatywnie wpływających na nasze zdrowie. Reklamowany wcześniej przez gwiazdy, również świata sportu, stracił swoją chwałę. Dlaczego?
Człowiek jest jedynym gatunkiem, który kontynuuje picie mleka długo po zakończeniu okresu niemowlęcego (dodatkowo – jest to mleko innego gatunku!). Małe dzieci naturalnie wydzielają enzym (laktazę) trawiący zawartą w mleku laktozę, jednak z wiekiem enzym ten zanika, dlatego właśnie picie ‘białego napoju’ nie powinno być stałym elementem naszego dorosłego życia. Fakt, iż nasz system trawienny nie jest w stanie poradzić sobie z mlecznym ciężarem prowadzi nie tylko do wzdęć, zgagi czy biegunek, ale również różnego rodzaju chorób autoimmunologicznych takich jak np. łuszczyca, Hashimoto czy wrażliwe. Z kolei mleko UHT czy pasteryzowane, poprzez procesy, którym jest poddawane, odzierane jest ze wszystkich substancji odżywczych, których od mleka oczekujemy, czyli m.in żywe kultury bakterii, zdrowe tłuszcze czy witamina D, która to ma wpływać pozytywnie na zdrowie kości. To sprawia, iż tak przetworzone MLEKO jest bezwartościową cieczą, którą w siebie wlewamy.
W związku z powyższym jesteśmy za tym, aby odstawić mleko i wyeliminować je z diety…
Zrób to:
- dla zdrowia
liczne wyniki badań wskazują, iż mleko krowie również zakwasza nasz organizm osłabiając jednocześnie nasz system odpornościowy, zwłaszcza jeśli chodzi o stan naszego żołądka, spożywanie dużej jego ilości może podwyższyć również ryzyko chorób takich jak rak prostaty, jelit, a nawet rak piersi. Często spowodowane jest to faktem, iż chów krów nie wygląda tak jak dawniej- uwięzione w klatkach, naszpikowane antybiotykami i hormonami, produkują mleko gorszej jakości- a to ma bardzo niekorzystny wpływ na nasz organizm
- dla kości
niestety, mleko UHT i pasteryzowane nie dostarczą ci żadnych witamin (zwłaszcza witaminy D), nie wzmocnią kości i nie uchronią przed osteoporozą- mogą ewentualnie witaminy te dodatkowo wypłukać, a tego niech chcesz sobie zafundować
- dla żołądka
ponownie- stara wersja mleka zawierała zupełnie inny skład, przede wszystkim żywe kultury bakterii, obecnie skład tworzą niezbyt ciekawe komponenty, zaś proces pasteryzacji zabija wszystko to, co w mleku można nazwać za najlepsze, dodatkowo krowie mleko zawiera związki chemiczne utrudniające trawienie, co jest powodem nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych
- dla skóry
niejednokrotnie udowodniono ścisły związek spożywania mleka krowiego i nasilenia się trądziku, wysypki oraz innych zmian skórnych, ściśle związane jest to z procesem obrobienia mleka, aby przygotować je do sprzedaży, jak również wyżej wspomnianego sposobu hodowli krów, zawiera IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu), co znacznie pobudza proces wytwarzania sebum, szczelnie zamykającego pory skóry. Błędem jest myślenie, iż odtłuszczona wersja mleka jest lepsza- niestety mniej tłuszczu oznacza więcej laktozy
Na półkach sklepowych z łatwością znajdziesz poniższe opcje, nie bój się wypróbować każdej z nich i znaleźć swoją ulubioną:
MLEKO KOKOSOWE
– mimo tego, iż zawiera znacznie mniej białka, co sprawia, że jest mniej sycące, króluje w rankingu popularności, zawarty w nim kwas laurynowy działa bakteriobójczo wspomagając nasz układ immunologiczny, dodawane jest nie tylko jako alternatywa do ciast, wypieków czy kawy i już na stałe zadomowiło się w naszych domach również dzięki obniżonej zawartości kalorycznej
MLEKO MIGDAŁOWE
– mleko, które z łatwością przygotujesz sam, w domowym zaciszu, świetnie pasuje w towarzystwie płatków, o delikatnym smaku, stosowany również do wypieków, ale przede wszystkim shake’ów proteinowych spożywanych po lub przed treningiem, zwłaszcza, iż zawierają duże ilości witaminy E, wspomagającej regenerację,
MLEKO RYŻOWE
– najczęściej polecany dla osób uczulonych na soję czy orzechy, jest wspaniałą alternatywą gdyż bogaty jest w witaminę D oraz wapń, może zawierać nieco więcej węglowodanów niż pozostałe mleka
MLEKO SOJOWE
– bardzo popularne wśród wegetarian, charakterystyczny ‘kredowy’ smak rekompensuje bardzo wysoka zawartość białka (szklanka dostarcza nawet do ok.8g), duża zawartość potasu wspomaga prawidłową prace mięśni, UWAGA: niestety ostatnie badania udowodniły, iż soja jest rośliną modyfikowaną genetycznie zawierająca również spore ilości pestycydów.
Niektórzy nadal zadają pytanie: czy prawdziwe mleko nie jest zdrowsze i lepsze od ‘zamienników’? Lecz zaraz potem powstaje kolejne: gdzie dziś kupię prawdziwe mleko? Dostarczane prosto od krowy w szklanej butelce pod drzwi domu o 6 rano…
Zamiana mleka jest bardzo prosta i bezbolesna, okazać się może, iż mleko kokosowe czy migdałowe zasmakuje ci jeszcze bardziej.
———-
Aleksandra Forysiak