Czy Święta Bożego Narodzenia mogą być fit?

Jak przetrwać ten trudny okres i nie oprzeć się pokusie?
16.12.2017

Okres świąteczny to wspaniały okres rodzinnych spotkań, gdzie jednoczymy się przy suto zastawionym wigilijnym stole. W czasie świąt stosowana przez nas dieta wystawiona jest na ciężką próbę. Często jako ludzie chcemy sobie dogodzić i przyrządzamy potrawy ,które cieszą nasze oko jednak zwykle okazują się bombami kalorycznymi . Najłatwiej powiedzieć – nie obżerać się. Szkoda tylko, że to rada jest tak bardzo ogólna, że nijaka. Wszyscy dobrze wiemy, co się dzieje, kiedy na stole lądują pierogi, uszka, smażone rybki, ciasta, ciasteczka, pierniczki i kluseczki – czasami tracimy nad sobą kontrolę i objadamy się za bardzo. Jak możemy przygotować wigilię, tak by móc jeść wszystko ,lecz nie przytyć ? Czy jest to w ogóle możliwe?

Dania pod lupą

Święta Bożego Narodzenia to czas, który niepotrzebnie większości z nas kojarzy się z ogromnymi ilościami wysokokalorycznych dań, które pochłaniamy w te kilka dni, odchorowując później bólami brzucha, wzdęciami itp. Jest jednak prosty sposób by tych nieprzyjemnych sytuacji uniknąć- tradycyjne potrawy możemy przygotować w ich zdrowszej wersji jednocześnie unikając wyrzutów sumienia. Zatem, na które potrawy należy zwrócić uwagę?

  • Barszcz wigilijny – jest bogatym źródłem antyoksydantów żywieniowych i soli mineralnych, prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu.
  • Ryba w galarecie – jest źródłem pełnowartościowego białka i stosunkowo niewielkich ilości tłuszczu. Nie muszą jej odmawiać sobie nawet ci, którzy się odchudzają.
  • Zupa grzybowa – jest niskokaloryczna i godna polecenia, pod warunkiem, że nie będziemy jej jedli z dużą ilością dodatków w postaci makaronu czy klusek.
  • Pierogi z kapustą i grzybami – parę sztuk nie zaszkodzi naszej sylwetce, zwłaszcza jeśli do przyrządzenia ciasta wykorzystamy mąkę razową. Są dobrym źródłem skrobi i zawierają niewielkie ilości tłuszczu.
  • Karp smażony – to najtłustsza i najbardziej ciężkostrawna potrawa wigilijna, jednak ze względu na tradycję trudno jej sobie odmówić. Dobrze będzie jeśli zadowolimy się jedną porcją. Warto pomyśleć i można zamienić karpia smażonego na zapiekanego w piekarniku. Do tego dorsz gotowany w jarzynach – słodki.
  • Śledź w oleju lub śmietanie – jest tłusty, słony i ciężkostrawny, ale warto jednak spróbować ze względu na korzystne proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi z rodziny omega-3 i omega-6. Aby danie było chudsze zamiast oleju i śmietany użyjmy jogurtu.
  • Sałatki z dodatkiem ryby – mogą być wyśmienite i zdrowe. Trzeba tylko wybrać rybę i zgodnie z preferencjami smakowymi dodać pozostałe składniki. Tego typu sałatki to nie tylko źródło kwasów tłuszczowych, białka, ale też błonnika. Patrz – nasza propozycja
  • Makowiec – może zamiast cukru ksylitol? A mały kawałek ciasta nikogo nie zabije… Jeżeli na Święta upieczesz sernik bez tony masła i białego cukru, na makowiec będziesz sobie mógł pozwolić.
  • Kompot z suszu – suszone owoce zawierają sporo błonnika, który reguluje trawienie. Picie zbyt dużych ilości kompotu nie jest wskazane ze względu na sporą ilość cukru.

Marchewkowy deser

Ciasto piernikowe z marchewki może być doskonałą fit alternatywą goszczącą na wigilijnym stole. Produkty jakie potrzebujesz to:

  • Szklanka mleka - 0,5% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki jaglanej 260g
  • 3 łyżki miodu
  • 200g marchewki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej+
  • Łyżka karobu lub kakao,
  • Łyżka ksylitolu,
  • 25g oleju kokosowego

Gotowanie rozpoczynamy od starcia marchewki na tarce. W międzyczasie miksujemy jajka do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy miód, mąkę, mleko, kakao i resztę przypraw w dalszym ciągu mieszając. W momencie, kiedy już powstanie gładka masa, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ustawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Każdy z nas lubi czekoladę. Dlatego też do garnka możesz wlać około 25 gram oleju kokosowego, dodać łyżkę ksylitolu oraz łyżkę kakao lub też karobu. Mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy i płynnej konsystencji, a otrzymasz pyszną polewę do swojego piernika marchewkowego. Jeśli jest taka potrzeba dodaj odrobinę wody.

Ostatnim punktem zaczepienia będzie radość z wolnego czasu, który możesz spędzić z bliskimi i na chwilę odciąć się od codziennego życia na pełnych obrotach. Zrelaksuj się, spróbuj wszystkiego na co masz ochotę, w rozsądnych ilościach i przygotuj ulubione potrawy w zdrowej wersji, aby twoi bliscy również przekonali się do ich ‘innej’ wersji.

Napisane przez:

Adrian  Stanisławski

Adrian Stanisławski

Trener fitnesu medycznego, Członek Narodowej Kadry Szermierki

Co byś poprawił w tym artykule?




Treść mogłaby być...





Anuluj

Podoba ci się ten artykuł?