Przejdź do treści
Lifestyle

Dlaczego cukier jest dla ciebie zły?

Istnieją dwa rodzaje cukrów: proste i złożone. Rozbicie cukrów złożonych zabiera więcej czasu, co jest korzystne dla organizmu. Węglowodany złożone można znaleźć w pełnoziarnistych zbożach i owocach. Rozbicie cukrów prostych odbywa się bardzo szybko, czego rezultatem jest wielka bomba kaloryczna. Rafinowany, przetwarzany cukier znajduje się w słodyczach, wyrobach cukierniczych i piekarskich oraz w większości pożywienia, co powoduje znaczne zagrożenie dla zdrowia.

Spożywanie dużych ilości prostych cukrów powoduje zniszczenie układu odpornościowego. Badania pokazują, ze spożywanie dużej ilości cukru uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego i utrudnia białym krwinkom walkę z bakteriami.

Problemy z koncentracją: W wyniku szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, bardzo szybko tracimy energię. Gdy nadchodzi kolejny spadek poziomu cukru we krwi, powoduje on zaburzenia zachowania i brak koncentracji, dlatego szczególnie ważne jest, aby zwrócić uwagę na spożycie cukru, zwłaszcza w dzieciństwie.

Ciśnienie krwi: Podobnie jak w przypadku nadmiernego spożycia soli, spożywanie dużych ilości cukru prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi. Cukier zmniejsza ilość tlenku azotu w strumieniu krwi, który reguluje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Gdy tlenku azotu brakuje, następuje zwężenie naczyń krwionośnych, a zatem zwiększa się ciśnienie krwi.

Choroby wątroby: spożywanie dużych ilości cukru prowadzi do stłuszczenia wątroby. Cukier zwiększa produkcję insuliny, i w rezultacie tłuszcz powstały z cukru otrzymanym tłuszczem generowane z cukru odkłada się w wątrobie, co powoduje stany zapalne i innych choroby.

Problemy z uzębieniem: w połączeniu ze śliną cukier tworzy kwas, który z kolei niszczy szkliwo zębów, więc drobnoustroje znajdujące się w jamie ustnej mogą łatwiej przedostać się do głębszych warstw zębów i powodować dalsze uszkodzenia.

Cukrzyca: Spożywanie dużej ilości cukru jest prostą drogą do cukrzycy. Aby cukier mógł przedostać się do komórek niezbędna jest insulina wytwarzana przez trzustkę. W przypadku ciągłego przyjmowania dużej ilości cukru ta zdolność lub rozkład cukru przez insulinę może z czasem się pogorszyć. Wysoki poziom cukru we krwi jest jak trucizna dla organizmu. Zniszczeniu ulegają ściany naczyń krwionośnych. Cukier znajdujący się w komórkach podnosi poziom tłuszczu w organizmie.

BioTechUSA