Przejdź do treści
Lifestyle

Zdrowy styl życia – to lubię!

Najtrudniejszy pierwszy krok

Jeśli czytasz ten artykuł i to znaczy, że chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów i nie wiesz jedynie jak się za to zabrać. Gdyby utrata tkanki tłuszczowej byłaby czymś prostym, każdy miałby idealną sylwetkę. Jednak trzeba powiedzieć wprost: wymaga to wielkiego trudu i silnej motywacji, konsekwencji oraz uporu. Na początek trzeba zaznaczyć, że jeśli zdecydowaliśmy się na odchudzanie to przede wszystkim musimy zacząć od zmiany nawyków żywieniowych, dodając do tego regularne ćwiczenia. Reasumując: chcemy się odchudzić, mieć lepsze samopoczucie musimy zmienić styl życia na bardziej aktywny. Wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych nie oznacza zaprzestanie jedzenia po godzinie 18 czy też ograniczanie się do 900 kcal lub rezygnację ze spożycia tłuszczy.

Kluczem do skutecznego odchudzania się jest zmiana stylu życia.

Zaczynamy od truizmu: jedzenie jest nam niezbędne do życia. Co więcej, wielu z nas uwielbia jeść i tutaj tkwi problem. To właśnie poczucie zadowolenia, jakie daje nam jedzenie, prowadzi nas do systematycznego zwiększania tkanki tłuszczowej. Długotrwałe głodówki lub stosowanie konkretnej, drastycznej diety nie przyniosą efektu. Z drugiej strony wszechobecna epidemia otyłości sprawia, że po „cudowne” diety sięgamy coraz częściej. Walka o utrzymanie prawidłowej wagi nie jest jak leczenie z choroby. Każda choroby ma swój początek i koniec. Zmiany nawyków żywieniowych powinny trwać zawsze i prowadzić do zmian naszych zachowań i stylu życia. Żeby to wszystko miało sens, nie wystarczy zredukować kaloryczności posiłków. Zmiana stylu życia to nie tylko zmiany na talerzu, ale również regularny wysiłek fizyczny. Udowodniono, iż osoby, które zmieniły nawyki żywieniowe, bez wprowadzenia aktywności fizycznej w ciągu około 3 lat wracają do masy ciała sprzed wprowadzania zmian.

Jak zmienić sposób żywienia:

– postaraj się spożywać od 4-5 niewielkich posiłków dziennie (3 główne i dwie przekąski), dość regularnie. Nasz organizm potrzebuje stałego dostarczenia energii, inaczej zaczyna ją oszczędzać poprzez spowolnienie tempa przemiany materii i magazynowanie jej w postaci tkanki tłuszczowej;

– zacznij dzień od szklanki wody mineralnej z plasterkiem cytryny, limonki, pomarańczy lub listkiem świeżej mięty. Dzięki temu usprawnisz perystaltykę jelit, oczyścisz organizm ze zbędnych metabolitów i toksyn;

zrezygnuj ze słodzenia kawy i herbaty. Kubki smakowe zlokalizowane na języku bardzo szybko adaptują się do zmian i w stosunkowo niedługim czasie przyzwyczajają się do nowej sytuacji. Smak dobrej herbaty (zwłaszcza zielonej!) i kawy poczujesz dopiero, kiedy całkowicie zrezygnujesz ze słodzenia;

– najpóźniej na 3 godziny przed snem postaraj się zjeść ostatni posiłek. Zapomnij o zasadzie „nie jedz po 18”, bo jeśli kładziesz się spać bardzo późno, to będziesz głodny/a. W konsekwencji zjesz coś tuż przed snem i najczęściej będzie to nieprzemyślany produkt, zazwyczaj wysokokaloryczny;

– wybieraj takie techniki kulinarne jak gotowanie tradycyjne, gotowanie na parze, pieczenie beztłuszczowe w rękawie foliowym, pieczenie na ruszcie, duszenie bez dodatku tłuszczu lub uprzedniego obsmażania, grillowanie lub smażenie bez dodatku tłuszczu. W związku z tym zadbaj o dobrą jakość sprzętu kuchennego. Przydatne mogą okazać się: parowar lub garnek do gotowania na parze, grill elektryczny lub patelnia do grillowania;

– ogranicz spożycie kawy. Pij nie więcej niż dwie filiżanki kawy dziennie. Większe ilości wypłukują składniki mineralne (głównie wapń i magnez) i sprzyjają nadciśnieniu. Kawę ziarnistą lub rozpuszczalną możesz zastąpić kawą zbożową;

– warzywa powinny być częścią każdego głównego posiłku (dodatek warzywny do śniadania, obiadu i kolacji). Najlepiej, jeśli będziesz spożywać je w formie surowej lub gotowanej na parze bez dodatku tłustych sosów.

Poprzez zmianę swoich nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie aktywności fizycznej do twojego planu dnia zauważysz, że twoje zdrowie ulegnie zdecydowanej poprawie. Bądź świadomy/a tego, co jesz, a zakupy rób z głową- wybieraj mądrze produkty czytając uważniej etykiety. Nie sugeruj się reklamą i opakowaniem. Nie traktuj swojego ciała jak śmietnik. Panuj nad apetytem i nie wydawaj swoich ciężko zarobionych pieniędzy na to, co nie syci – na to, co nazywa się mięsem, a mięsem nie jest; na to, co nazywa się chlebem, a chlebem nie jest. Dawaj swojemu ciału tylko to, co najlepsze.

Powodzenia i pamiętaj:

„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.”

Hipokrates, ojciec medycyny (460-377 p.n.e.)

———-

Adrian Stanisławski