Przejdź do treści
Lifestyle

Korzyści z inuliny w diecie i utracie wagi

Korzyści z inuliny w diecie i utracie wagi

Inulina to jeden ze składników żywności. Można ją odnaleźć w niektórych roślinach, zwłaszcza z rodziny astrowatych, np. w cykorii, mniszku lekarskim, słoneczniku bulwiastym. Inulina to polimer D-fruktozy połączonej wiązaniami beta-2,1-glikozydowymi. Na skutek fermentacji tych związków powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe przede wszystkim octowy, masłowy, mlekowy i propionowy, które powodują obniżenie pH w środowisku okrężnicy, wpływając na perystaltykę jelit. To naturalny polisacharyd zaliczany do fruktanów. Inulina określana jest mianem superprebiotyku. Inulina bardzo korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy człowieka.

Co to jest inulina

Inulina to rodzaj rozpuszczalnego błonnika występującego w wielu roślinach. To biały proszek, przypominający nieco skrobię, ale w odróżnieniu od niej dobrze rozpuszcza się w wodzie. Co więcej – inulina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, w związku z czym pełni funkcję błonnika pokarmowego. Inulina jest również fruktanem. Podobnie jak inne fruktany jest prebiotykiem, co oznacza, że ​​odżywia dobre bakterie w jelitach. Fruktany to łańcuchy cząsteczek fruktozy. Cząsteczki łączą się ze sobą w taki sposób, że jelito cienkie nie może się rozpaść. Zamiast tego podróżują do dolnego jelita, gdzie karmią pożyteczne bakterie jelitowe.

Bakterie jelitowe przekształcają inulinę i inne prebiotyki w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają komórki okrężnicy i zapewniają różne inne korzyści zdrowotne.

Producenci dodają inulinę do produktów przetworzonych żeby:

  • zwiększyć zawartość prebiotyków w żywności

  • zastąpić tłuszcz w żywności

  • zastąpić cukier w żywności

  • zmieniać konsystencję żywności

  • poprawiają korzyści zdrowotne żywności dzięki korzystnym właściwościom dla zdrowia jelit

Skąd pochodzi inulina?

Pochodzi głównie z roślin z rodziny astrowatych, a w większym stężeniu możemy znaleźć ją między innymi w bulwach, kłączach oraz korzeniach cykorii. Inulina występuje w około 36 000 gatunków roślin, a naukowcy twierdzą, że korzenie cykorii są najbogatszym źródłem. Wiele roślin zawiera tylko niewielkie ilości inuliny, podczas gdy inne są doskonałym źródłem. Oto, ile inuliny jest w 100 gramach następujących produktów spożywczych:

Naturalne źródła

  • korzeń cykorii, 35,7–47,6 g

  • Topinambur, 16–20 g

  • czosnek, 9–16 g

  • surowe szparagi, 2–3 g

  • surowa miazga cebulowa , 1,1–7,5 g

  • pszenica, 1–3,8 g

  • surowy jęczmień 0,5–1 g

Wyprodukowane źródła

Inulina jest również dostępna w postaci suplementu lub jako składnik w poszczególnych produktach:

  • batony proteinowe

  • batoniki zbożowe

  • jogurty i inne produkty mleczne

  • napoje

  • wypieki

  • desery

Korzyści zdrowotne wynikające z inuliny

Korzyści zdrowotne wynikające z inuliny

Szczególna budowa chemiczna inuliny sprawia, że inulina w niezmienionej postaci dociera do jelit stając się pożywką dla bakterii w nich bytujących. Prowadzi to do wzrostu ich ilości, a to korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

  • inulina przeciwdziała zaparciom i normalizuje proces wypróżniania, gdyż pobudza kurczliwość jelita, a tym samym poprawia ich perystaltykę. Pozwala to zminimalizować ryzyko wystąpienia zapaleń jelit, polipów i nowotworów jelita grubego.

  • inulina obniża aktywność β‑glukuronidazy, enzymu, który – jeśli jest go zbyt dużo – może przyczyniać się do rozwoju hormonozależnych chorób nowotworowych (m.in. raka piersi lub raka prostaty).

  • inulina poprawia wchłanianie wapnia i magnezu , co skutkuje poprawą gęstości kości. Fruktany typu inuliny mogą korzystnie wpływać na gęstość mineralną kości i jak dobrze organizm wchłania wapń.

Wpływ inuliny na trawienie

Właściwa równowaga bakterii jest niezbędna do utrzymania zdrowych jelit i ochrony organizmu przed chorobami. Inulina może pomóc w promowaniu tej równowagi. W rzeczywistości badania wykazały, że inulina może pomóc w stymulowaniu wzrostu pożytecznych bakterii. Zwiększenie ilości zdrowych bakterii może pomóc poprawić trawienie, odporność i ogólny stan zdrowia.

Utrzymuj równowagę poziomu cukru we krwi dzięki inulinie

Inulina może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym. Inulina HP zmniejszyła tłuszcz w wątrobach osób ze stanem przedcukrzycowym jest to istotne, ponieważ niektóre badania mówią, że redukcja tłuszczu w wątrobie może pomóc w redukcji insulinooporność i potencjalnie odwrócona cukrzyca typu 2

Inulina w utracie wagi

Kilka badań wskazuje, że inulina może również pomóc w utracie wagi. W jednym z badań dotyczących utraty wagi osoby ze stanem przedcukrzycowym przyjmowały przez 18 tygodni inulinę lub inny błonnik zwany celulozą. Osoby przyjmujące inulinę straciły znacznie więcej na wadze między 9 a 18 tygodniem.

Suplementy zawierające inulinę firmy BioTechUSA

Suplementy zawierające inulinę firmy BioTechUSA

Proszek inuliny może stanowić uzupełnienie diety, szczególnie w okresie zrzucania zbędnych kilogramów. Inulina z racji tego, że jest wielocukrem posiada zdolność pęcznienia i wiązania wody, przez co wydłuża uczucie sytości – inulina może być użyta również jako zagęstnik pokarmowy i może stanowić dodatek do jogurtu. Zwykle zaleca się stosowanie kilku gramów dziennie.

Wśród suplementów polecamy:

Fiber Complex – to tabletka do żucia zawierająca rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy (inulina) i chrom. Tabletki nie powodują znacznego spożycia kalorii, więc możesz z nich korzystać z czystym sumieniem, kiedy w czasie diety atakuje cię głód.

Fat – x – zawiera błonnik o niskim indeksie glikemicznym w formie insuliny. Idealny dla kobiet
i mężczyzn, którzy chcą stracić na wadze, ale trudno im utrzymać wyznaczoną dietę.

L-karnityna 70.000 + chrom – wzbogacona w chrom, który przyczynia się do prawidłowego metabolizmu makroelementów i utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Thermo Drine – jest złożonym suplementem diety w łatwo przyswajalnej postaci płynu opracowanego dla twardych sportowców, którzy pragną osiągnąć swoje cele sprawnościowe. Cholina, główny składnik Thermo Drine Liquid, przyczynia się do normalnego metabolizmu lipidów (tłuszczów) i homocysteiny, a także utrzymania prawidłowej funkcji wątroby.

Black Burn – podstawę napoju w proszku Black Burn kompleksu witamin i minerałów znajdują się w nim również takie popularne składniki, jak L-karnityna, L-tyrozyna, CLA, HCA i inozytol. Również znajdziemy 9 ekstraktów roślinnych, np. z korzenia Coleus forskohlii, liści zielonej herbaty oraz wyciągi z zielonej kawy i guarany. Ekstrakty z trzech ostatnich roślin działają również jako naturalne źródło kofeiny, ale produkt został też wzbogacony o bezwodną kofeinę, dzięki której z większym impetem będziesz mógł oddać się treningom. Jedną z zalet smakowego napoju w proszku Black Burn jest rozpuszczalny w wodzie błonnik inulinowy.

Aleksandra Forysiak