Przejdź do treści
Lifestyle

O co chodzi z tym glutenem?

Gluten faktycznie taki zły?

Gluten jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników pożywienia ostatnich lat. Wiele osób wyklucza zawierające go produkty, a osoby, które jeszcze tego nie zrobiły, zastanawiają się, czy nie pora na poważną zmianę w żywieniu. Czy naprawdę jest się czego obawiać? Czym jest nietolerancja glutenu, a czym uczulenie na niego? Glutenem nazywamy mieszaninę białek występujących w ziarnach pszenicy, żyta czy jęczmienia, która może narobić niezłego bałaganu w naszym przewodzie pokarmowym. Nadaje on kleistość i jest czynnikiem warunkującym udane, puszyste wypieki. Jednak niektóre z białek wchodzących w skład podstawowych zbóż mogą być zagrożeniem dla zdrowia osób z chorobą genetyczną, jaką jest celiakia. Jednakże gluten jest substancją złożoną i w każdym z tych zbóż ma nieco inną budowę, co nie zmienia faktu, że to właśnie gluten, który jest bardzo trudny do strawienia, o ile w ogóle jest to możliwe, powoduje największe spustoszenie w naszym organizmie. Badania naukowe dowodzą, że zalegający w jelitach gluten może doprowadzić do „rozszczelnienia” jelita na poziomie międzykomórkowym, a w konsekwencji wywołać zespół cieknącego jelita. Osoby, które cierpią z jakichkolwiek powodów na zespół jelita drażliwego powinny bezwzględnie unikać glutenu. Więc okazuje się, że gluten może być niezdrowy dla każdego z nas niezależnie od tego czy tolerujemy go czy też nie.

Nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu to tylko jedna z atrakcji, którą może zafundować nam ten składnik pożywienia. Możemy mieć też do czynienia z uczuleniem na gluten. Nie należy go mylić z celiakią. Są to zupełnie inne choroby. Gluten jest jednym z najczęściej uczulających składników pożywienia około 10-25% alergików pokarmowych jest uczulonych właśnie na to białko roślinne. Nietolerancja polega na wytwarzaniu przeciwciał gliadyny – składnika glutenu. To właśnie obecność tych przeciwciał może doprowadzić do rozwoju choroby celiakii oraz uszkodzenia kosmków jelitowych. Coraz większym problemem jest też nadwrażliwość na gluten. Dolegliwość tę stwierdza się w przypadku, kiedy badania diagnostyczne wykluczają celiakię i alergię oraz nie obserwuje się zaniku kosmków jelitowych, jednakże występują uciążliwe objawy.Nadwrażliwość na gluten często jest mylona z zespołem jelita drażliwego. Produkty, których należy unikać przy nietolerancji glutenu to:

  • produkty zbożowe z pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta (kasze, makarony, płatki)
  • pieczywo (każde, o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe)
  • ciasta, ciastka, drożdżówki upieczone z niedozwolonej mąki
  • niskiej jakości produkty mięsne: kiełbasy, kaszanka, pasztetowa, parówki, mielonki, pasztety
  • zupy, sosy w proszku
  • musztardy i majonezy
  • produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy
  • panierowana żywność, wyroby garmażeryjne

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie stała się w naszym kraju bardzo popularna, nie ma co do tego wątpliwości. Temat „bez glutenu” oraz teorii z nim związanych pojawia się nieustannie we wszelkiego typu mediach. Ukazują się krótkie noty, przykładowe przepisy, wywiady, a nawet obszerne publikacje aspirujące do miana specjalistycznych analiz. Jedno jest pewne nieważne czy cierpimy na celiakię, alergię na gluten czy nadwrażliwość na ten składnik, lekarstwo jest to samo – dieta bezglutenowa. Jedyną różnicą jest fakt, że celiakia skazuje nas na takie żywienie do końca życia, w przypadku dwóch pozostałych dolegliwości dieta bez glutenu może być stosowana czasowo. Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej to:

  • mąka ryżowa
  • płatki ryżowe
  • skrobia ryżowa
  • ryż
  • mąka sojowa (z soi)-
  • soja
  • soczewica
  • tapioka (z bulw manioku)
  • sago (z palmy sojowej)
  • sargo
  • gryka, mąka
  • gryczana, kasza
  • gryczana
  • sezam
  • kukurydza i mąka kukurydziana
  • miód,
  • desery i wypieki przygotowane na bazie wymienionych mąk
  • jaja
  • mięsa chude
  • kurczak, indyk
  • królik
  • cielęcina
  • wołowina
  • ryby
  • wędliny (bez glutenu!)
  • warzywa i owoce w postaci soków, surówek,przecierów, gotowanych pulp

Oczywiście jak to w życiu bywa, jeśli są zwolennicy diety bezglutenowej również pojawią się przeciwnicy. Czy dieta bezglutenowa jest szkodliwa? Nie. Wbrew krytyce przeciwników takiej diety gluten nie jest potrzebny organizmowi. Nie każdy musi go wykluczyć, ale każdy może to zrobić, jeśli tylko ma na to ochotę. Najlepiej do tej właśnie diety przekonać się na własnej skórze, czy taka zmiana nam odpowiada oraz czy przynosi pozytywne efekty. Jednak jeśli nasze codzienne pożywienie obfituje w produkty mączne, słodkie czy też słone przekąski na bazie mąki, to odejście od tych produktów zawierających gluten może okazać się dosłownie zjawiskowym odkryciem, które wymusi na nas trwałą zmianę i to zmiany na lepsze naszych nawyków żywieniowych. Wystarczy tylko chcieć. Jeśli zauważymy poprawę nasz organizm będzie nam wdzięczny do końca życia, natomiast jeśli poprawa nie nastąpi zawsze możemy wrócić do wcześniejszych nawyków żywieniowych. Jedno jest pewne nic przy tym nie tracimy, a zyskać możemy dużo lepsze zdrowie. Ciekawostką może być również nietolerancja glutenu, która wcale się nie ujawnia tzw. „celiakia mózgowa”, która przez wiele lat może nie powodować żadnych dolegliwości, a nietolerancja glutenu może się ujawnić około 50 roku życia. Obumiera nam móżdżek oraz komórki znajdujące się w nim powodując problem z myśleniem, koncentracją, pojawia się demencja starcza, choroba Parkinson i Alzheimer. Kosmki jelitowe się odbudują skóra zaleczymy natomiast komórek w mózgu nie odbudujemy. Więc warto patrzeć na swój organizm na jego reakcje podczas jedzenia. Zwracajmy na to baczną uwagę. Przecież chodzi o to co mamy najcenniejszego.

———-

Adrian Stanisławski